Ezt te is tapasztalod magadon, ha energiaitalt ittál? Azonnal menj orvoshoz, súlyos bajt jelezhet

Pénzcentrum2024. szeptember 12. 06:30

Az energiaitalok túlzott fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet egy új szakértői nyilatkozat. A probléma aktualitását Dakota Johnson színésznő esete is mutatja, aki első filmje rendezése közben túl sok koffeintartalmú energiaitalt fogyasztott, ami idegesség és alvászavarok kialakulásához vezetett - írta a CNN.

Dr. Leana Wen, a George Washington Egyetem klinikai docense és sürgősségi orvos szerint az energiaitalok olyan italok, amelyeket a figyelem és az energia fokozására hoznak forgalomba. Jellemzően nagy mennyiségű koffeint, cukrot és egyéb stimulánsokat tartalmaznak. Fontos különbséget tenni az energiaitalok és a sportitalok között - utóbbiak elektrolitokat tartalmaznak és a tesztmozgás során elvesztett folyadék pótlására szolgálnak.

A szakértő figyelmeztet, hogy a túlzott energiaital-fogyasztás veszélyes lehet, különösen a magas koffeintartalom miatt. "A nagy mennyiségű koffein bevitele szapora szívverést okozhat. Az emberek idegesek és szorongóak lehetnek. Alvási problémáik lehetnek, ami paradox módon idővel még nagyobb fáradtságot okoz" - magyarázza Dr. Wen.

Az FDA szerint napi 400 milligrammnál több koffein a legtöbb felnőtt számára túlzottnak számít. Egyes energiaitalok akár 200-300 milligramm koffeint is tartalmazhatnak egy üvegben vagy dobozban. Gyermekek és szerdülők számára az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia egyáltalán nem javasolja az energiaitalok fogyasztását.

Dr. Wen hangsúlyozza, hogy léteznek jobb módszerek a fáradtság csökkentésére és az energia növelésére. "Ha folyamatos kimerültségtől szenved, fontos megérteni, hogy miért. Győződjön meg róla, hogy nincsenek további mögöttes orvosi problémák" - tanácsolja a szakértő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag tavaly Zacher Gábort kérdezte bővebben arról, hogy vajon miért tartják ennyire veszélyesnek az energiaitalok fiogyasztását, és okozhat-e komoly szervi bajokat? Ezt ismét megnézheted a lenti videodobozban:

Címkék:
energiaital, figyelmeztetés, koffein, szakértő, veszélyes, szakértők,