Elismerték, újra jöhet a vizitdíj Magyarországon: 1000 forintot fizethet, aki orvoshoz megy

Pénzcentrum2024. szeptember 12. 09:25

A kormányzat is érzékeli, hogy nem zökkenőmentes az új járóbetegirányítási rendszer működése - mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár. Egy konferencián arról beszélt: a kormány vizsgálja az 1000 forintos időpontfoglalási díj bevezetését a szakrendelőkben, mert az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen.

A kormányzat is érzékeli, hogy nem zökkenőmentes az új járóbetegirányítási rendszer működése. Még mindig túl kevés szakrendelő ajánl fel szabadon foglalható időpontokat. Az orvosok teljesítményével kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a gyógyítók 10-15 százalékánál tapasztalták, hogy a bérek megemelése után visszaesett a teljesítményük - mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatonfüredi konferenciáján.

A Népszava tudósítása szerint Szondi Zita, az országos kórházi főigazgató helyettese az új időpontfoglalási rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy tapasztalataik szerint az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen.

Pál Miklós, a Medicina2000 elnökségi tagja azt javasolta, be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat, és ha megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem, bukta az összeget. Takács Péter szerint ez az ötlet jobban kezelhető, mint a vizitdíj, megvizsgáltatja a lehetőségét. Megjegyezte: bár politikailag érzékeny kérdés, de mint ellátásszervezési eszközként, nem látott benne kivetni valót.

Frissírés! Reagált a Belügyminisztérium

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium cáfolta Takács Péter szavait, a minisztérium közleménye szerint az egészségügyi államtitkár csupán a közönség egyik tagjának felvetésére reagált. Azt írták: szó sincs ilyen tervről.

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, orvosi ellátás, betegség, betegek, szakrendelő, időpont,