Még mindig ezrek szenvednek a rettenetes majomhimlőtől: egyre nagyobb a baj, sose lesz megoldás?

Pénzcentrum2024. szeptember 11. 17:17

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén súlyos himlőjárvány tombol, ami már több mint 600 ember életét követelte. Az egészségügyi dolgozók kétségbeesetten várják a vakcinák megérkezését, hogy megfékezzék a fertőzések terjedését - közölte a BBC.

A járvány epicentrumában, Dél-Kivu tartományban található kezelőközpontba naponta több új beteg érkezik, különösen csecsemők. Az alapvető felszerelések hiánya mellett az is problémát jelent, hogy az Európai Bizottság által adományozott 200 000 oltóanyag még nem jutott el a régióba.

"A közösségi médiából értesültünk arról, hogy a vakcina már elérhető" - nyilatkozta a BBC-nek Emmanuel Fikiri ápoló, aki attól tart, hogy elkapja és továbbadja a betegséget saját gyermekeinek.

Az oltóanyagok szállítása azért tart sokáig, mert speciális hűtést igényelnek, és az infrastruktúra hiánya miatt egyes területekre csak helikopterrel lehet eljuttatni őket. A klinikákon eközben súlyos a túlzsúfoltság, a betegek gyakran a földön alszanak.

Dr. Pacifique Karanzo, az egyik klinika orvosa elmondta: "Az egyetlen támogatás, amit eddig kaptunk, az egy kis gyógyszer a betegeknek és némi víz. Súlyos gond azonban, hogy az egészségügyi személyzet egyre leterheltebb, és nem mindenki végzi teljes erőbedobással és elkötelezettséggel a munkát".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A betegség különösen a fiatalokat érinti: a 18 éves Faraja Rukara négy hetes kisfia jelenleg a legfiatalabb beteg a klinikán. "Szomorú látni, hogy az elsőszülött gyerekem ebben a furcsa betegségben szenved" - mondta az édesanya.

A majomhimlőről, a járvány alakulásáról és a kockázatokról is bőven beszámoltunk eddig a Pénzcentrumon, ezeket a cikkeket itt olvashatod el újra:

Címkék:
egészség, járvány, baj, járványhelyzet, járvány teszt, járványgörbe, járványkórház, járványtérkép, járványadatok, majomhimlő,