Bár a kánikulának vége, az ősz sem fenékig tejfel: így vészelhetjük át könnyen a hidegebb hónapokat

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 16:45

Az őszi időszak beköszöntével sokan aggódnak az egészségük miatt. Egy táplálkozási szakértő szerint azonban néhány egyszerű lépéssel felkészíthetjük szervezetünket a hidegebb hónapokra - számolt be róla a brit DailyRecord.

Ahogy egyre jobban gázolunk bele az őszbe, a hőmérséklet csökkenése és a szárazabb levegő negatívan befolyásolhatja bőrünk állapotát. "A hőmérséklet csökkenése azt jelenti, hogy a levegő sokkal szárazabb, mint nyáron, ami végső soron elveszi a nedvességet a bőrből" - magyarázta el a lap kérdésére Shona Wilkinson, táplálkozási szakértő.

Szerinte a rövidebb nappalok és a kevesebb napfény miatt sokan tapasztalhatnak rosszkedvet is. Ez a szerotonin, az úgynevezett "boldogsághormon" csökkenő termelésével magyarázható.

Wilkinson három egyszerű lépést javasol az immunrendszer erősítésére. Elsőként a táplálkozás javítását ajánlja, különös tekintettel a probiotikumokban gazdag élelmiszerekre. Ilyenek például a kimchi, a savanyú káposzta, a natúr joghurt és a kefir.

A szakértő kiemeli a cink, magnézium és D-vitamin bevitelének fontosságát is. Ezek pótlására szintes zöldségeket, brazil diót és étcsokoládét javasolnak. A hangulat javítására pedig egy csésze matcha teát ajánl reggelente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A bőr egészségének megőrzése érdekében Wilkinson a bélrendszer egészségének javítását és a megfelelő hidratálást hangsúlyozza. Javasolja továbbá a bogyós gyümölcsök, cseresznye, brokkoli és kelbimbó fogyasztását.

Címkék:
egészség, étkezés, ősz, betegség, depresszió, tippek, trükkök,