Súlyos, ami most kiderült a tomboló majomhimlőről: nem dőlhetünk hátra, hiába csillant fel a remény

Pénzcentrum2024. szeptember 6. 12:44

A majomhimlő-járvány súlyos következményekkel jár Kongóban, ahol idén már több mint 20 000 gyanús megbetegedést és több száz halálesetet regisztráltak, főként gyermekek körében. A helyzet kezelésére nemrég érkezett meg az első vakcinaszállítmány az országba - számolt be a NPR.

A járvány komoly aggodalmat kelt a helyi lakosság körében. "Az anyák a gyermekeikkel szeretnének lenni" - mondja Inagbe, az Orvosok Határok Nélkül kongói szervezetének vezetője, aki attól tart, hogy a vírus könnyen terjedhet továbbra is.

A 99 100 adag vakcina több mint 18 hónappal a járvány kihirdetése után érkezett meg Kinshasába. A késlekedés oka részben a szabályozási folyamatok elhúzódása volt. A kongói hatóságok csak június végén engedélyezték a vakcina használatát, majd további időbe telt a szállítási és tárolási követelmények véglegesítése.

A vakcinák beszerzésének másik útja a WHO-n keresztül vezet, amely azonban még nem hagyta jóvá az új mpox oltóanyagokat. Egyes szakértők szerint ezt már korábban meg kellett volna tenni, amikor az amerikai és európai hatóságok engedélyezték azokat. A szakemberek egyetértenek abban, hogy még mindig jelentős hiányosságok vannak az mpox elleni vakcinákról szóló ismeretek terén. Kérdéses például, hogy a meglévő oltóanyagok hatásosak lesznek-e a Kongóban felbukkanó új vírustörzs ellen.

Dr. Dimie Ogoina, nigériai kutató rámutat, hogy a vakcina hatékonyságát vizsgáló tanulmányok főként a fejlett országokban készültek, más népességcsoportokon. Kongóban viszont elsősorban a gyermekek érintettek, akikre vonatkozóan még nincs engedélyezve az oltóanyag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az afrikai vezetők aktív szerepet vállalnak a járvány kezelésében. Az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok nemrég kontinentális közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, megelőzve ezzel a WHO-t. Ez lehetővé teszi egy egységes afrikai válaszstratégia és költségvetés kialakítását.

A majomhimlőről a Pénzcentrum is többször beszámolt, ezeket a cikkeket az alábbi dobozban találod meg:

Címkék:
egészség, járvány, vírus, vakcina, who, világjárvány, járványhelyzet, vírustörzs, járványgörbe, járványtérkép, vírusteszt, járványadatok, majomhimlő,