Fáradtság, gyengeség kínozza a magyarokat: sokan nem gondolnák, ez állhat a háttérben

Pénzcentrum2024. szeptember 4. 11:13

A B-vitaminok kulcsfontosságú szerepet játszanak szervezetünk egészséges működésében. Nyolc különböző B-vitamin-típus létezik, melyek mindegyike sajátos funkciót lát el szervezetünkben, éppen ezért hiányuk változatos tüneteket okozhat, a fáradtságtól kezdve a bőrproblémákon át egészen a kognitív zavarokig - írta meg a Healthline.

Az Egyesült Államokban a B-vitamin-hiány a viszonylag ritka egészségügyi problémák közé tartozik, hála a vitaminokkal dúsított élelmiszereknek és a kiegyensúlyozott táplálkozásnak - azonban bizonyos társadalmi csoportok, például az idősek, a várandós nők, valamint némely krónikus betegségben szenvedő személyek fokozott kockázatnak lehetnek kitéve.

Milyen tüneteket okozhat a B-vitamin hiánya?

A különféle B-vitaminok hiánya változatos tünetegyütteseket produkálhat: a B12-vitamin-hiány például megaloblasztos vérszegénységhez vezethet, melynek jelei közé soroljuk a fáradtságot, a gyengeségérzetet, az étvágytalanságot és többek között a fejfájást is, sőt, mi több, súlyosabb esetekben akár neurológiai problémák is jelentkezhetnek a vitaminhiány következményeképp.

A B6-vitamin hiánya valamivel ritkábban fordul elő, mint a B-12 vitaminé, de okozhat hányingert, bőrproblémákat és általánosságban gyengítheti az immunrendszerünket is. A B1- és B2-vitaminhiány szintén a ritkább egészségügyi problémák közé tartozik, azonban a túlzott alkoholfogyasztás fokozza a kockázatukat.

Mit tegyünk, ha B-vitamin-hiányra gyanakszunk?

A B-vitamin-hiány kialakulásának a leghatékonyabb megelőzési módja nem más, mint a kiegyensúlyozott táplálkozási szokások bevezetése. A szakértők a téma kapcsán kiemelik:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sovány fehérjeforrások, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve a gyümölcs- és zöldségfélék rendszeres fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk B-vitamin szükségletét.

Abban az esetben, ha valaki B-vitamin-hiányra gyanakszik, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia. Amennyiben a fizikális vizsgálatok elvégzését követően a szakember úgy véli, hogy valóban fennállhat nálunk a vitaminhiány esélye, vérvizsgálatot rendelhet el a pontos diagnózis felállításának érdekében, szükség esetén pedig B-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők szedését is javasolhatják.

Címkék:
egészség, vitamin, életmód, táplálkozás, betegségek, egészségmegőrzés,