Csalódott a strasbourgi bíróságban Karsai Dániel: keményen üzent a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász

Pénzcentrum2024. szeptember 4. 09:11

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogerősen is elutasította Karsai Dániel beadványát, amellyel az életvégi döntések legalizálását akarta elérni Magyarországon. A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász szerint a bíróság gyáva döntést hozott.

A strasbourgi emberi jogi bíróság jogerősen is elutasította Karsai Dániel beadványát, amellyel az életvégi döntések legalizálását akarta elérni Magyarországon. A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász egy éve indított jogi eljárást, amely a tegnapi döntéssel lezárult.

Karsai a döntés után azt mondta az RTL Híradónak: csalódott, szerinte a bíróság gyáva döntést hozott. Hozzátette: érdemben nem döntöttek az ügyében, a bíróság az elutasításkor azt állapította meg, hogy az államok elég széles körben szabályozhatják az életvégi döntéseket, nem szükséges újabb szabályokat hozni.

Az alkotmányjogász szerint ez nem válasz az általa feltett eredeti kérdésre, az ügyet próbálják napirenden tartani Magyarországon. A Híradó megkeresésére az Igazságügyi Minisztérium azt közölte, együttéreznek Karsai Dániellel, de az ítélet összecseng a magyar alkotmányos renddel és a kormány álláspontjával.

Címkék:
egészség, Európai Bíróság, strasbourg, bíróság, betegség, eutanázia,