Súlyos dolog derült ki a mikroműanyagokról: kártékonyabbak, mint eddig hittük

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 13:15

Az emberi agyban egyre több mikroműanyag található egy új kutatás szerint. Az Új-Mexikói Egyetem kutatói által végzett előzetes tanulmány kimutatta, hogy a 2024 elején gyűjtött agyminták jelentősen több apró műanyagszilánkot tartalmaztak, mint a 8 évvel korábbi minták.  

Matthew Campen, a tanulmány vezető szerzője elmondta: "A normális, átlagosan 45-50 év körüli átlagéletkorú személyek agyszövetében 4800 mikrogramm/gramm, azaz 0,5 tömegszázalék koncentrációt tapasztaltunk." Ez körülbelül 50%-kal magasabb, mint a 2016-os boncolásokból származó mintákban mért érték.

A kutatók 92 ember agy-, vese- és májszövetét vizsgálták meg. Az agymintákat a frontális kéregből vették, amely a gondolkodásért és érvelésért felelős. Az eredmények szerint az agyminták 7-30-szor több mikroműanyagot tartalmaztak, mint a vese- és májminták- írta a CNN.

Campen szerint úgy tűnik, az agy különösen vonzza a legkisebb, 100-200 nanométeres részecskéket. A nanoplasztikák a legaggasztóbbak az egészségre nézve, mivel a sejtekbe is bejuthatnak.

Dr. Philip Landrigan, a Boston College professzora hangsúlyozta, hogy bár a tudomány még fejlődik ezen a területen, érdemes minimalizálni a műanyagoknak való kitettséget, ahol csak lehet. Javasolta a műanyag zacskók és palackok használatának csökkentését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az Amerikai Kémiai Tanács közleménye szerint a jelenlegi tudományos bizonyítékok nem igazolják, hogy az élelmiszerekben kimutatott mikroműanyagok szintje kockázatot jelentene az emberi egészségre. Ugyanakkor folyamatban vannak további kutatások a témában.

Címkék:
egészség, kutatás, tanulmány, vese, kutatók, emberiség, kutató, mikroműanyag,