Veszélyes szúnyogok támadnak Magyarországon: így kerüld el a komoly betegséget, életmentő lehet tudni

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 15:48

A szúnyogcsípések rettenetesen kellemetlenek tudnak lenni, de azt kevesen tudják, hogy mi, emberek, csak rosszabbíthatunk a helyzeten. A kutatók most elmondták, mi az, amit semmiképpen se tegyünk, ha már megkóstoltak minket az alattomos kis vérszívók - írja a HuffPost.

A nyári időszakban sokan küzdenek a szúnyogcsípések okozta kellemetlenségekkel. A csípések gyakran hetekig gyógyuló, véres véraláfutásokká válhatnak a helytelen kezelés miatt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a szúnyogok csípéskor nyálat fecskendeznek a szervezetbe, amely véralvadásgátló anyagot tartalmaz. Ez okozza a jellegzetes meleg és viszkető érzést.

Dr. Bobbi Pritt, a Mayo Klinika szakértője elmagyarázta, hogy a szervezet immunválasza hisztaminok és leukotriének felszabadulásával jár, ami egyénenként és szúnyogfajonként eltérő reakciót válthat ki. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a legfontosabb szabály: nem szabad vakarni a csípést.

A vakarás két okból is kerülendő. Egyrészt a bőrön élő baktériumok - például Staphylococcus és Streptococcus - a vakarás által okozott sebbe jutva fertőzést okozhatnak. Másrészt a vakarás fokozza a hisztamin termelődését, ami még intenzívebb viszketést eredményez.

"A vakarózás enyhe fájdalomjeleket küldhet az agynak, ami szerotonin felszabadulását és a viszketés érzésének fokozását eredményezheti" - mondta Pamela Frabel, a TCU Harris College of Nursing and Health Sciences docense.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A csípés kezelésének helyes módja a következő: először mossuk meg szappannal és vízzel, majd tegyünk rá jeget. Ezután használjunk viszketéscsillapító vagy antihisztamin-krémet. Házi megoldásként szódabikarbóna és víz keverékéből készült paszta is enyhítheti a tüneteket.

Fontos a csípés figyelemmel kísérése, mert egyes szúnyogok veszélyes betegségeket terjeszthetnek. Ha a csípés után egy-két héttel láz, kiütés, erős fejfájás vagy zavartság jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

Címkék:
egészség, szúnyog, kezelés, szúnyogirtás, szúnyoginvázió, szúnyoggyérítés, szúnyogok, egészség megőrzése,