Ilyen van? Több 10 ezer forinttal csökkentik a védőnők bérét

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 16:50

Szeptembertől jelentős fizetéscsökkenés vár a védőnőkre a Dél-pesti Centrumkórházban, ahol egyesek akár 80 ezer forinttal kevesebbet is vihetnek haza. Az ágazatban már eddig is megvonták a pótlékokat, és a munkakörülmények is sokszor elmaradnak az elvárhatótól. Bár a kormány szavakban elismeri a védőnők munkáját, az anyagi támogatás egyre inkább csökken, ami súlyos nehézségek elé állítja az egészségügyi dolgozókat.

Bár a védőnők munkáját gyakran méltatják, szeptembertől súlyos anyagi megszorításokkal kell szembenézniük. A Dél-pesti Centrumkórházban dolgozók bérében jelentős, több tízezer forintos csökkenés várható, és más egészségügyi intézményekben is hasonló helyzet alakulhat ki. A védőnői szektorban már korábban is csökkentették a pótlékokat, és az alapvető munkakörülmények is sok esetben hiányosak - írja az atv.hu. 

Júniusban Vitályos Eszter kormányszóvivő és Takács Péter egészségügyi államtitkár méltatta a védőnői szolgálat munkáját annak 109. évfordulóján, azonban a szavakban megfogalmazott elismerés nem tükröződik az anyagi támogatásban. Az ATV Híradó értesülése szerint szeptembertől a Dél-pesti Centrumkórházban dolgozó védőnők fizetése akár 80 ezer forinttal is csökkenhet.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Dél-pesti Centrumkórház az ATV megkeresésére nem reagált, de egy érintett védőnő eljuttatta a csatornához a szerződése részletét, amelyben a kórház elismeri, hogy anyagi források hiányában nem tudja biztosítani az eddigi bérkiegészítéseket.

A szektorban dolgozók már korábban is szembesültek a juttatások megvonásával. Egy védőnő elmondta, hogy a korábban az önkormányzat által biztosított bérkiegészítéseket és a cafeteria juttatásokat is elvették vagy beépítették az alapbérbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Tavaly nyáron a védőnői rendszert átszervezték, és az állam vette át a fenntartói szerepet az önkormányzatoktól. Bár a kormány növelte az alapbéreket, a korábbi önkormányzati bérkiegészítéseket fokozatosan megszüntették a kórházak, ahogy ez most a Dél-pesti Centrumkórházban is történt.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint több védőnő esetében a bérnövekedés ellenére sem emelkedett a havi kereset, emellett a munkakörülmények is hagynak kívánnivalót maguk után. Szalainé Pintér Boglárka szerint számos védőnő dolgozik olyan körülmények között, amelyek nem felelnek meg az előírt minimumfeltételeknek, legyen szó tanácsadói felszerelésről vagy a rendelők állapotáról. Gyakran előfordul, hogy a védőnők fűtetlen, hűtés nélküli rendelőkben vagy penészes ingatlanokban fogadják a családokat, mert az önkormányzatok és a kórházak nem egyeztetnek a szükséges karbantartásokról és beszerzésekről.

Címkék:
egészség, egészségügy, anyagi helyzet, védőnő, dolgozók, atv, anyagiak,