Ősztől ismét rengeteg magyar egészsége kerülhet veszélybe: káosz jön a munkahelyeken is

Népszava2024. augusztus 23. 08:36

Kaotikus helyzetet teremthet az új munkaegészségügyi szabályozás, amely a sérülékeny csoportokat sem védi - írja a Népszava a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat érintő friss rendeletek kapcsán. A változások szeptember 1-től lépnek érvénybe, nem lesz minden munkakörben kötelező a munkáltatóknak az évenkénti szűrés biztosítása. Csak két esetben marad kötelező a vizsgálat: ha jogszabály írja elő, vagy a munkáltató maga elrendeli azt. Az egyes tárcák rendeletbe foglalhatják továbbá, mely munkakörök a kivételek.

A tárcák által most közzé tett részletszabályok inkább csak elbizonytalanítják a cégeket és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat végzőket - írja a lap. A tavaly év végén történt törvénymódosítás szerint már nem kötelező az évenkénti munkaalkalmassági vizsgálat a munkahelyeken, csak akkor ha jogszabály írja elő, vagy a munkáltató elrendeli. A tárcák sorra teszik közé, hogy az alájuk tartozó munkakörökben milyen esetben marad a kötelező szűrés - legutóbb a Belügyminisztérium jelentette meg erről a rendelettervezetét. A rendelet szeptember 1-től hatályos, viszont az őszi változások feltehetően kaotikus helyzetet hoznak majd a munkahelyeken és az egészségügyi szolgáltatóknál is.

Nagy Marcell igazságügyi foglalkozásorvostan-szakértő elmondta: minden egyéb híresztelés ellenére továbbra is köteles valamennyi munkáltatónak foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtani. A változás csupán annyi, hogy nem kötelező mindenkit évente elküldeni üzemorvosi vizsgálatra. Arról, hogy kit milyen gyakran kell elküldeni üzemorvoshoz az új rendeletek mellett további 40-50 jogszabály vonatkozik. A tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás viszont ezeket a rendelkezéseket nem változtatta meg, ami ellentmondásos helyzetet teremtett - írja a lap.

Ha most a belügyminiszter kiad egy rendeletet arról, hogy hol kötelező, az nem hatálytalanítja azokat a rendeleteket, amelyek más munkakörökben előírják kötelezően ezeket a vizsgálatokat

– állította a szakértő. Ha pedig érvényes jogszabály előírja, akkor azt el is kell végezni. Tehát például a zajban dolgozóknak a korábbi gyakorisággal kell hallásvizsgálaton részt venniük. Ha ezeket az előírásokat most a tárca vezetők szűkítik, akkor lesz két jogszabály, amely ellentmond egymásnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő tudomása szerint például nem változik az alkalmassági rendelet, amely a képernyős munkavégzést a fokozott pszichés terhet okozó körülmények közé sorolja, és ezért az érintetteknek évente részt kell venniük alkalmassági üzemorvosi vizsgálaton. Ezt a munkavégzési formát viszont nem is említik a tárcák honlapjára kikerült rendelet tervezetek, mint ahogyan nincs szó bennük a fokozottan védendő csoportokról, így a várandósokról, a fiatalkorúakról és az idősekről sem - írják.

Címkék:
vizsgálat, egészség, munkahely, kötelező, egészségügy, munka, dolgozók, foglalkozás, szűrővizsgálat, dolgozó, jogszabály, rendelet, szakértő, veszélyes, munkakör,