Halálos hőséghullám tarolhatja le Európát: több országban is életveszélyes lesz az utcára lépni

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 10:10

Az európai hőhullámok egyre súlyosabb következményekkel járhatnak a jövőben, derül ki egy friss tanulmányból - tudósított a The Guardian. A Lancet Public Health folyóiratban megjelent kutatás szerint a hőség okozta halálesetek száma az évszázad végére akár megháromszorozódhat a kontinensen.

A vizsgálat rámutat, hogy bár jelenleg a hideg több áldozatot követel Európában, mint a hőség, ez a tendencia változóban van. A globális felmelegedés és a társadalom elöregedése miatt a hőség okozta halálesetek száma várhatóan jelentősen emelkedni fog, míg a hideg miatti elhalálozások csak kismértékben csökkennek. A kutatók 854 európai város adatait elemezték. Megállapították, hogy a hőség okozta halálesetek száma Európa-szerte emelkedni fog, de a legnagyobb terhet a dél-európai országok, például Spanyolország, Olaszország és Görögország, valamint Franciaország egyes részei viselik majd.

A tanulmány szerint, ha a globális felmelegedés eléri a 3 Celsius-fokot, évente akár 129 000 ember halálát okozhatja a meleg időjárás Európában. Ez jelentős növekedés a jelenlegi 44 000-es számhoz képest. A kutatók hangsúlyozták az alkalmazkodási stratégiák fontosságát, beleértve a kórházakba való beruházást, a cselekvési tervek kidolgozását és az épületek szigetelését. Ugyanakkor kiemelték, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése kulcsfontosságú a probléma gyökerének kezelésében.

Loading...

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
egészség, európa, kánikula, hőség, európai unió, halál, hideg, felmelegedés, globális, halálesetek, fagyhalál, globális felmelegedés,