Sokkoló, amit a boltban kapható bébiételekről állítanak: erről minden szülőnek tudnia kell

Pénzcentrum2024. augusztus 22. 10:44

Az Egyesült Államokban forgalmazott bébiételek jelentős része nem felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak – állítja egy friss tanulmány. A kutatás több száz, 6-36 hónapos gyermekek számára készült élelmiszert vizsgált meg, és riasztó eredményeket talált. A bébiételek nagy része nem csak a táplálkozási irányelveket sérti, hanem a megtévesztő marketinggyakorlatokkal is komoly problémák vannak.

Az Egyesült Államokban forgalmazott bébiételek jelentős része nem felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak - derül ki egy friss tanulmányból. Az egy szakfolyóiratban megjelent kutatás során 651 fajta, 6-36 hónapos gyermekek számára készült élelmiszert vizsgáltak meg - írja a CNN.

Az eredmények szerint a termékek 60%-a nem felelt meg a WHO táplálkozási irányelveinek. A vizsgált élelmiszerek 70%-ának fehérjetartalma, 25%-ának kalóriatartalma nem volt megfelelő. Minden ötödik termék sótartalma meghaladta az ajánlott határértéket, míg 44%-uk túl sok cukrot tartalmazott.

A szakértők aggasztónak tartják a tasakos bébiétel népszerűségének növekedését. Dr. Mark Corkins, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Táplálkozási Bizottságának elnöke szerint: "A gyerekeknek meg kell tanulniuk rágni, ezért rendes gyümölcsöket kellene enniük, nem pedig pürésített, édesített dolgokat."

A tanulmány rávilágított a megtévesztő marketing gyakorlatokra is. A vizsgált termékek 99,4%-a tartalmazott legalább egy olyan állítást, amelyet a WHO ajánlásai tiltanak. Dr. Daisy Coyle, a kutatás társszerzője szerint: "A szabályozás hiánya ezen a területen szélesre tárja az ajtót az élelmiszeripar előtt, hogy megtévessze az elfoglalt szülőket."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Te mit gondolsz az önkiszolgáló kasszákról?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatása arra keresi a választ, hogy Olvasóink hogyan és miként használják az önkiszolgáló kasszákat, milyen véleményük van az önkiszolgáló kasszákról, milyen előnyeit és hátrányait látják használatuknak. Fontos kiemelni, hogy a válaszadás önkéntes és név nélküli, semmilyen visszakeresési lehetőséget nem tartalmaz, mentes mindenféle gazdasági és politikai szándéktól. A kutatás eredményeiről a Pénzcentrum felületén fogunk beszámolni. Kérdőívünk - jelen oldalt is beleértve - összesen 3 oldalból áll. Válaszait az utolsó oldalon a "Küldés" gombra kattintva rögzítheti. Kérünk, hogy töltsd ki a kérdőívet!

Címkék:
egészség, gyermek, kutatás, tanulmány, who, boltok, egészséges életmód, bébiétel, gyermekek,