Tragikus dolog derült ki a túlsúlyosak csodaszeréről: halálos veszélyt jelentenek a gyógyszerek?

Pénzcentrum2024. augusztus 21. 17:44

Az Ozempic és hasonló fogyókúrás gyógyszerek antidepresszánsokkal való együttes szedése potenciálisan növelheti az öngyilkosság kockázatát egy új tanulmány szerint. A kutatók több mint 140 ország adatait vizsgálták meg az Egészségügyi Világszervezet adatbázisában - írja a Daily Mail.

A vizsgálat során a kutatócsoport olyan eseteket keresett, ahol a betegek egyszerre szedtek antidepresszánst és semaglutidot vagy liraglutidot - az Ozempic, illetve a Victoza hatóanyagát. A semaglutidot szedők körében 107, a liraglutidot szedőknél pedig 162 esetben találtak öngyilkossági vagy önkárosító gondolatokat vagy tetteket.

A JAMA Network Open című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a semaglutidot szedők 88%-ának volt öngyilkossági gondolata, 6,5%-uk túladagolással próbálkozott, 6,5%-uk pedig öngyilkosságot kísérelt meg. A liraglutid csoportban 72% gondolt öngyilkosságra, 12% fejezte be az öngyilkosságot, valamint 10% kísérelt meg öngyilkosságot. A kutatók megjegyezték:

Tekintettel az öngyilkossági gondolatok kockázatára a semaglutidot nem engedélyezetten szedőknél, a hatóságoknak fontolóra kellene venniük, hogy figyelmeztetést, tájékoztatást adjanak ki erről a kockázatról.

Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a tanulmány eredményeit óvatosan kell kezelni. Dr. Stephen Evans, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora szerint:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bizonyítékok ebben az esetben rendkívül gyengék a valódi hatásra vonatkozólag. A tanulmányból nem következtethetünk arra, hogy maga a semaglutid a felelős az öngyilkosságért.

A Novo Nordisk, az Ozempic gyártója közleményben hangsúlyozta, hogy független kutatások nem találtak összefüggést a GLP-1RA gyógyszerek alkalmazása és az öngyilkossági gondolatok vagy cselekedetek fokozott kockázata között.

Címkék:
elhízás, gyógyszer, öngyilkosság, gyógyszerek, tanulmány, túlsúly, kutatók, kövérség,