Nem híresztelik, de járványügyi intézkedések léptek életbe Magyarországon: végre megszólalt az NNGYK

Pénzcentrum2024. augusztus 21. 08:44

2024-ben Magyarországon jelentősen növekedett a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami egy európai trend része. Az emelkedés hátterében több tényező is áll, beleértve az akut köhögési tünetekkel rendelkező betegek szélesebb körű vizsgálatát és a betegség fokozott bejelentését - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetője.

Magyarországon, ahogyan más európai országokban is, 2024-ben növekedett a szamárköhögéses megbetegedések száma. Ennek oka részben az, hogy egyre több akut köhögési tünetekkel rendelkező betegtől vesznek mintát, és a betegség gyanúját bejelentik a nyilvántartásba – mondta Galgóczi Ágnes az InfoRádiónak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetője szerint 2024-ben összesen 298 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak a járványügyi nyilvántartásban, amelyek közül 119 esetben laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolták a szamárköhögés diagnózisát.

Az ország minden megyéjében előfordultak megbetegedések. Korcsoportok szerinti bontásban a leginkább érintett csoport az egy év alatti gyermekek, akik életkoruk miatt még nincsenek beoltva, vagy csak részben kapták meg az oltást.

Természetesen vannak járványügyi intézkedések a szamárköhögés kapcsán. Ellenőrzik a bejelentéseket, és ha a diagnózist megerősítik, kontaktkutatást is végeznek. Bizonyos esetekben fel kell mérni a kontaktok oltottsági státuszát, illetve szükség van járványügyi megfigyelésre

– magyarázta a szakember.

Hozzátette, hogy ezek egyedi járványügyi intézkedések, amelyeket a helyi népegészségügyi hatóságok minden bejelentett esetnél elvégeznek, így országos szintű intézkedés nem szükséges. Magyarországra a napokban érkezett tízezer adag, szamárköhögés komponenst is tartalmazó védőoltás, amely emlékeztető oltásként használható. A védőoltást jelenleg a harmadik trimeszterben lévő várandósoknak és azoknak ajánlják, akik újszülöttekkel vagy csecsemőkkel kerülnek szoros kapcsolatba, hogy megvédjék az újszülötteket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az oltóanyag egyadagos kiszerelésben, receptre kapható a gyógyszertárakban, és a háziorvos beadhatja. A patikák a nagykereskedőkön keresztül jutnak hozzá az oltóanyaghoz, amelyet az elektronikus rendszerükön keresztül rendelhetnek meg. Ha nincs raktáron, egy-két napon belül beszerezhető, így bárki, aki igényli, hozzájuthat a védőoltáshoz

– tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
egészség, járvány, betegség, intézkedés, intézkedések, nngyk, szamárköhögés,