A majomhimlő lehet az új pestis? Ebbe beleremeghet Európa, óriási veszélyben a gyerekek

Pénzcentrum2024. augusztus 17. 13:33

Hasonló a mára kiirtott feketehimlőhöz az egyre gyorsabban terjedő majomhimlő tünetegyüttese - csakhogy előbbit hiába irtották ki, van egy hatalmas bökkenő.

Elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a majomhimlő-fertőzés - ezt mondta az Inforádiónak Rusvai Miklós virológus. A szakember kitért arra is, hogy ez nem csak az oltások lejárata miatt van, hanem azért is, mert a rágcsálók is hordozhatják a vírust, éppen úgy, mint sok száz éve a pestisjárványnál is.

Rusvai Miklós azt is elmondta, hogy a fekete himlőhöz meglehetősen hasonló tüneteket okoz a majomhimlő is: kiütések jelennek meg az arcon, kézen és egyéb testtájakon, attól függően, hogy hogyan történik a fertőzés. 

A majomhimlő a fekete himlő közeli rokona, mondhatnám úgy, hogy a kistestvére. Ez több értelemben is fontos

- mondta erről a virológus. Azt is hozzátette, hogy a fekete himlő ellen már jó harminc éve megszűnt a rendszeres oltakozás, vagyis felnőtt egy generáció, ami fogékony a hasonló tüneektre - a betegség pedig ezért is érinti jobban a 15 év alatti gyerekeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Majomhimlőről a Pénzcentrum természetesen többször is írt már részletesen, ezeket a cikkeket itt olvashatod el újra:

Címkék:
gyerekek, európa, fertőzés, fertőzött, fertőzöttek, virológus, fertőzöttek száma, majomhimlő,