Megszólalt a magyar virológus a majomhimlőről: valójában ekkora veszélyben vagyunk

Pénzcentrum2024. augusztus 16. 12:05

Az mpox (korábban majomhimlőként ismert) járványt, amely aggodalomra ad okot a gyors terjedése és magas halálozási aránya miatt. Rusvai Miklós virológus szerint a majomhimlőhöz szoros kontaktus kell: egy háztartásban kell élni vagy ennél is intimebb kapcsolat, hiszen a fertőződések 60 százaléka szexuális úton terjed. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Afrika egyes részein kitört mpox (korábban majomhimlőként ismert) járványt, amely aggodalomra ad okot a gyors terjedése és magas halálozási aránya miatt.

A járvány különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban okozott jelentős károkat, ahol legalább 450 ember halálát okozta, és a betegség tovább terjedt Közép- és Kelet-Afrika más részeire is.

Most a himlő elleni védekezésben a vakcinákat használják, ami azért érdekes, mert a himlő ellen tilos vakcinázni, de a veszélyezhet lehetővé teszi, így felszabadították bizonyos országokban a vakcina-használatot, ezzel pedig meg tudják akadályozni az endémiásan terjedő majomhimlőt például a Kongói Köztársaságban 

mondta el az Economixnek Rusvai Miklós virológus, majd hozzátette

A majomhimlőhöz szoros kontaktus kell: egy háztartásban kell élni vagy ennél is intimebb kapcsolat, hiszen a fertőződések 60 százaléka szexuális úton terjed. Ezért, ha valaki szexturizmus céljából utazna most Afrikába, annak azt ajánlom, hogy feltétlen halassza el az útját

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– húzza alá a szakértő. 

Aggasztó az Afrikán kívüli terjedés

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus, arra figyelmeztetett, hogy a vírus Afrikán kívüli terjedése is aggasztó lehet, és hangsúlyozta, hogy összehangolt nemzetközi válaszlépések szükségesek a járvány megfékezéséhez. A WHO aggodalmát különösen az új változat, az 1-es klád növekvő elterjedése és annak magas halálozási aránya váltotta ki, amely a megbetegedettek akár 10%-át is megölheti.

A vírus megelőzésének kulcsa a vakcinázás, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében. A járvány megállítása érdekében a WHO és más szervezetek folytatják az oltási kampányokat, hogy megfékezzék a vírus további terjedését.

Címkék:
egészség, járvány, vírus, afrika, nemzetközi, who, járványhelyzet, majomhimlő,