Egyre aggasztóbb a majomhimlő-járvány a WHO szerint: ami Afrikában tapasztalható, az a jéghegy csúcsa

Pénzcentrum2024. augusztus 16. 12:45

Ami Afrikában tapasztalható, az a jéghegy csúcsa. Nem ismerjük fel, vagy nincs teljes képünk az mpox okozta terhekről - mondta a WHO vészhelyzeti bizottságának elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Afrikában jelenleg is zajló mpox-járvány miatt. Ez a nemzetközi egészségügyi jog szerinti legmagasabb szintű riasztásnak felel meg. A döntés azt követően született, hogy az Afrikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok kedden közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a kontinensre vonatkozóan - írja a CNN.

A vírus egy halálosabb törzse, az Ib klád, gyorsan terjed a Kongói Demokratikus Köztársaságban, és már legalább négy, eddig nem érintett afrikai országot is elért. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint a további nemzetközi terjedés kockázata "nagyon aggasztó".

Dimie Ogoina, a WHO vészhelyzeti bizottságának elnöke kijelentette: "Egyöntetű volt a vélemény, hogy az mpox jelenlegi kitörése, felerősödése rendkívüli esemény. Ami Afrikában tapasztalható, az a jéghegy csúcsa. Nem ismerjük fel, vagy nincs teljes képünk az mpox okozta terhekről".

Az mpox, korábbi nevén majomhimlő, egy vírusos betegség, amely a mára már felszámolt himlővírussal áll rokonságban. A WHO szerint szoros érintkezés, például érintés, csókolózás vagy szex, valamint szennyezett anyagok útján terjedhet.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kezdeti tünetek jellemzően influenzaszerűek, amelyeket gyakran fájdalmas vagy viszkető kiütések követnek.

Az új járványt az I-es klád okozza, amely súlyosabb betegséget okoz. Dr. Daniel Bausch, a FIND globális egészségügyi biztonságért felelős vezető tanácsadója szerint: "Számos különböző tényező miatt az Ib egy új mutációként jelent meg, amely alkalmazkodott az emberhez".

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, who, vészhelyzet, járványhelyzet, majomhimlő,