Veszélyhelyzet a Bakonyban: veszélyes rovarok miatt adtak ki figyelmeztetést

Pénzcentrum2024. augusztus 13. 19:14

Rengeteg a lódarázs a Nosztori Élménypark közelében - írja az Infostart.

A Bakonyerdő Zrt. figyelmeztetést adott ki a Nosztori Élménypark környékén tapasztalt megnövekedett lódarázsaktivitás miatt. A társaság Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint természetjárók jelezték, hogy az élményparktól délre, Paloznak irányában, a kék háromszög jelzésű turistaút közelében lódarázsfészek található.

A fészek pontos helye az élményparktól délre, a turistaút nagy kanyarulatát elhagyva, az egyenesebb szakaszon található. A mezőgazdasági területen álló kis építménnyel szemben, az erdőben helyezkedik el. A Bakonyerdő Zrt. megadta a fészek közelítő koordinátáit is: EOV K: 564224; É: 184650; GPS: 47.000461; 17.919552.

Loading...

A vállalat figyelmeztető táblákat helyezett ki a területen, és óvatosságra inti a kirándulókat. Bár a lódarázs hasznos az erdei ökoszisztéma számára, a túrázók számára veszélyt jelenthet. A bejegyzés hangsúlyozza:

Ha belefutnánk a rovarokba, fontos, hogy semmi esetre se hessegessük, fenyegessük, csapkodjuk őket, inkább óvatosan próbáljunk meg távozni, nagy ívben elkerülni.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a magányos lódarázs veszély esetén feromonokat bocsát ki, amelyek nagy távolságból is jelzik a kolónia többi tagjának a fenyegetettséget. Éjszakai túrázók számára külön kockázatot jelent, hogy a lódarazsak erősen vonzódnak a fényhez.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az augusztus végi-szeptember eleji időszak különösen intenzív a hazai erdők egyetlen honos lódarázsfaja, az európai lódarázs életciklusában. Ebben az időszakban a fészkek létszáma a legnagyobb, és a párzási időszak is ekkor zajlik. A jó hír, hogy a hűvösebb idő beköszöntével a kolónia szinte összes tagja elpusztul, így a rovarokkal való találkozás esélye jelentősen csökken.

A Bakonyerdő Zrt. külön felhívja a figyelmet arra, hogy a darázscsípésre allergiás személyek számára akár egyetlen csípés is életveszélyes lehet. Emellett a fejet és a nyakat érő csípések még a nem allergiások számára is komoly veszélyt jelenthetnek.

Az augusztusban darázsinvázióval a napokban a Pénzcentrum is foglalkozott - mint írtuk, egy veszélyes helyen talált fészek kiirtása akár 100-150 ezer forintba is kerülhet.

Címkék:
figyelmeztetés, rovar, darázs, darázsirtás,