Kötelező behívót kaphat hamarosan rengeteg magyar a Belügyminisztériumtól: ezt kell figyelni

Pénzcentrum2024. augusztus 13. 09:07

A kormány tervezi, hogy bizonyos korosztályok számára kötelezővé tesz több szűrővizsgálatot is, bár erről még nem született hivatalos döntés. Jelenleg a szűrések önkéntesek, de egy új törvénymódosítás alapján a 18 év feletti lakosság egyes csoportjainak kötelezően kellene részt venniük szűrővizsgálatokon.

Három szűrővizsgálat lehet kötelező 2025. január elsejétől, a megvalósítás mikéntje azonban egyelőre meglehetősen homályos. A 24.hu értesülései szerint még kérdéses, valaha is életbe lép-e ez a rendelet olyan formában, mint amiről mi is beszámoltunk korábban.

A kormány júliusban társadalmi egyeztetésre bocsátotta a szűrővizsgálatok új rendszerének koncepcióját, de egyelőre nem tűzte napirendre a kérdést, és a szűrések továbbra is önkéntesek maradtak. A Belügyminisztérium ugyanakkor jelezte, hogy folyamatban van a krónikus betegségek megelőzését célzó szűrővizsgálatok rendszerének fejlesztése, a jelenlegi szabályozás viszont csak elvi felhatalmazást ad a kötelező szűrések bevezetésére.

Magyarországon a rákszűrések fontosságát már régóta hangsúlyozzák, különösen az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák esetében, mivel ezek a szűrések jelentős szerepet játszhatnak a daganatos betegségek miatti halálozások csökkentésében. A szakértők szerint hosszú távon a betegségmegelőzés, középtávon pedig a szűrővizsgálatok a leghatékonyabb módszerek a betegségteher enyhítésére.

Címkék:
egészség, orvos, egészségügy, betegség, daganatos betegségek, szűrővizsgálat, rendelet,