Ezt kevesen tudják a madárinfluenzáról: a járvány elült, de nem lehetünk teljesen nyugodtak

HelloVidék2024. augusztus 13. 08:16

A tavaszi tömeges fertőzések után mi most a helyzet, mennyire sújtja a hazai baromfiállományt a gyilkos kór? Mit okoz a fertőzött madárhús fogyasztása és milyen kockázatot jelenthet? Mennyire veszélyes a madárinfluenza, tényleg átterjedhet az emberre is? - ezeknek a kérdéseknek járt utána a HelloVidék.

A Nébih a lapnak elmondta, létezik vakcina a madárinfluenza ellen, azonban jelenleg Magyarországon nem engedélyezett a baromfiállományok oltása. Ennek gazdasági és szakmai okai egyaránt vannak.

Nyár közepén jött aztán a hír, hogy Finnországban a világon elsőként oltanak már embereket madárinfluenza ellen. A vakcinákat a finneknél például a szőrme- és baromfifarmok dolgozói, a madárinfluenza-mintákat kezelő laboránsok és az állatorvosok kaphatják meg, akik állatfelügyelőként dolgoznak azokban a régiókban, ahol a szőrmefarmok találhatók. Ezen felül a vadon élő madarakat gondozó menhelyeken, állattenyésztő farmokon vagy az állati melléktermékeket feldolgozó üzemek takarításával foglalkozó személyek is kapnak oltóanyagot, közölte a lap.

A madárinfluenza alapvetően a madarak betegsége, tehát valamennyi madárfaj fogékony rá. Sporadikusan előfordulhat emlősökben, és nagyon ritkán embert is megfertőzhet. A betegségnek két fő típusa van: a magas és az alacsony patogenitású madárinfluenza. Ezek közül az alacsony patogenitású általában tünetek nélkül vagy enyhe tünetekkel jelenik meg a madarakban. A magas patogenitású madárinfluenza súlyosabb tüneteket és akár elhullást is okozhat a madarakban. Általánosságban ezt a típust szoktuk madárinfluenzaként emlegetni

- mondta el a Nébih, hozzátéve: jelenleg nincs jelen Magyarországon a magas patogenitású madárinfluenza. Az utolsó megbetegedést baromfiban 2024 áprilisában erősítették meg Békés vármegyében, azóta nem fordult elő hazánkban. 2024 július 3-tól az Állategészségügyi Világszervezet vonatkozó előírásai szerint hivatalosan is visszanyertük a betegségtől való mentességünket.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az állategészségügyi szolgálat által működtetett monitoring rendszer, a vágóhídra történő élőállat szállítást megelőző és a vágóhídon lefolytatott vizsgálatok biztosítják, hogy kereskedelmi forgalomba ne kerülhessen madárinfluenzával érintett baromfi húsa. Az előírásoknak megfelelően előállított, és fogyasztás előtt szükség szerint hőkezelt baromfitermékek nem jelentenek egészségügyi kockázatot az emberek számára" - mondta a Nébih az egészségügyi kockázatok kapcsán.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
egészség, élelmiszer, járvány, nébih, egészségügy, magyarország, baromfi, állat, madárinfluenza, hellovidék,