12 tényező, ami a súlyos magyar népbetegséget okozhatja: neked melyik van meg ezek közül?

Pénzcentrum2024. augusztus 13. 13:44

Az elmúlt években jelentős áttörések történtek a demenciakutatás terén. Ma már olyan vérvizsgálatok is rendelkezésre állnak, amelyek az esetek 90%-ában pontosan diagnosztizálják az Alzheimer-kórt. Emellett egyre többet tudunk azokról az életmódbeli tényezőkről, amelyek növelhetik a betegség kockázatát - számolt be róla a HuffPost.

A portál szerint a The Lancet folyóiratban megjelent új jelentés szerint két új módosítható kockázati tényezőt azonosítottak a demencia esetében: a 40 év utáni magas koleszterinszintet és a kezeletlen látásvesztést. Ezek mellett már korábban is ismert volt 12 olyan tényező, amelyek növelhetik a demencia kialakulásának esélyét:

  • Fizikai inaktivitás
  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás
  • Légszennyezés
  • Fejsérülés
  • Ritkán előforduló társadalmi kapcsolatok
  • Kevesebb oktatás
  • Elhízás
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Depresszió
  • Halláskárosodás

Dr. Arman Fesharaki-Zadeh, a Yale Medicine viselkedési neurológusa és neuropszichiátere szerint ezeknek az új tényezőknek sok mechanisztikus értelme van. "Sok ilyen tényező nagyon is összefügg egymással" - mondta el.

A látásvesztés például gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek metabolikus kockázati tényezőik vannak, mint például magas vérnyomás vagy rosszul szabályozott cukorbetegség. A látási problémák miatt kevésbé valószínű, hogy időt töltünk agyműködést elősegítő tevékenységekkel, mint például rejtvényfejtéssel vagy olvasással. A magas LDL-koleszterin (az úgynevezett "rossz" koleszterin) pedig hozzájárulhat a szív és az agy vérereinek megkeményedéséhez. Ez megnehezítheti az oxigén bejutását az agyba, ami idővel idegsejtkárosodáshoz vezethet - "a demencia lényegében az idegsejtek pusztulásának végterméke" - magyarázta Fesharaki-Zadeh.

Először is fontos egy jó orvosi csapat és háziorvos megléte. Az alapellátó orvosok kulcsszerepet játszanak abban, hogy segítsenek kontrollálni a kockázati tényezőket, például a magas koleszterinszintet és vérnyomást gyógyszeres kezeléssel, diétával vagy tesztmozgással.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fesharaki-Zadeh hangsúlyozza: "Az orvosi ellátás első vonalában az alapellátó orvosok állnak. Ők azok, akik korai megbeszélésekkel nagyban hozzájárulhatnak a demencia kialakulásának megelőzéséhez."

Léteznek olyan tesztek is, amelyekkel kimutathatók a neurodegeneráció korai jelei és genetikai markerei. A háziorvos segíthet megismerni ezeket a lehetőségeket. Ezért fontos tudni, hogy soha nem késő változtatni életmódunkon. Az agy rendkívül képlékeny - ha bármikor úgy döntünk, hogy egészséges életmódbeli változtatásokra térünk át, agyunk reagálni fog rá és egészségesebb lesz tőle.

Címkék:
kutatás, betegség, kezelés, demencia, probléma, idős kor, orvostudomány,