Veszélyes szakaszába ér a hőséghullám: figyelmeztetnek a szakértők, sokan fognak ettől szenvedni

Pénzcentrum2024. augusztus 12. 22:15

A hét közepén már jóval 35 fok felett lehet a hőmérséglet, ezért fokozódik a hőpangás veszély - figyelmeztet a Meteo Klinika.  leszünk! Extrém forróságra kell készülnünk komoly hőegyensúlyi veszélyekkel, ezért figyeljünk önmagunkra és másokra is. A napokban egyre veszélyesebb a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet várható, mely különösen az idősekre, betegekre, időjárás-érzékenyekre lehet hatással.

Kedden napos időben lesz részünk a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Hazánk északi, északnyugati harmadán (elsősorban a hegyekben) néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet, sőt viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 37 fok között várható, ennél kevésbé meleg északkeleten, forróbb idő a Dél-Alföldön lehet, ott néhol 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet - írták.

A 35 fok fölötti hőmérsékletek és a szinte zavartalanul tűző nap sok ember számára jelent szinte elviselhetetlen terhelést. Máris nagyon sokan jelentkeznek keringési panaszokkal, ingadozó vérnyomással, erős fejfájással, gyakoriak a rosszullétek, gyengeség, szédülés, homályoslátás, hányinger - közölték a portálon. Egyre nagyobb a hőpangás kialakulásának a veszélye: amennyiben a magas pulzus zavartsági tünetekkel is jelentkezik feltétlenül orvosi segítségre van szükségünk! - írták.

Azt javasolják, tegyünk meg mindent az ilyen állapotok megelőzésére, csökkentsük a terhelésünket minden lehetséges módon, rövid időre se menjünk a tűző napra és fokozottan figyeljünk szervezetünk jelzéseire és a környezetünkben élő emberekre is. Tovább rontja a helyzetet, hogy gyengül a hajnali felfrissülés lehetősége és egyre romlik az alvás minősége. Rendkívül fontos a víz pótlása mellett főleg a só, de az egyéb ásványi anyagok pótlása is, amit az izzadással elvesztünk! - hívják fel a figyelmet.

Címkék:
egészség, időjárás, hőség, veszély, hőmérséklet, meteorológia, orvosmeteorológia, veszélyes, humánmeteorológia, hőhullám,