Méreg vagy fogyókúrás csodaszer? Bármelyik boltban kapható ez az anyag, erre használható

Pénzcentrum2024. augusztus 12. 14:15

Sokan úgy gondolják, hogy a szekrény mélyén lapuló szódabikarbóna csak a hűtőszekrény szagainak elnyelésére, a termékek tisztítására vagy a pékáruk készítésére hasznos. Azonban egyre többen állítják, hogy a vízhez adva javítja az edzésteljesítményüket, enyhíti a savas refluxot és növeli az energiaszintjüket. A szakértők szerint árnyaltabb a kép - írta meg a CNN.

A szódabikarbóna, hivatalos nevén nátrium-hidrogén-karbonát, egy lúgos anyag, amely nátriumból, hidrogénből, szénből és oxigénből áll. Elsősorban savas refluxhoz hasonló problémák esetén lehet hasznos, mivel semlegesíti a savakat. A pH-skálán minden, aminek értéke 7-nél kisebb, savas; 7 és 8 között semleges; 8 és 14 között pedig lúgos. Az emberi teszt normál pH-tartománya vérrel mérve 7,35 és 7,45 között van.

Edzés során - különösen intenzív anaerob tevékenységek esetén - az izomanyagcsere hidrogénionokat termel. Ez növeli a savasságot az izmokban és azok környezetében - magyarázta Dr. Tamara Hew-Butler mozgásfiziológus. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az edzés előtti egy-két órával történő bevétele javíthatja a teljesítményt akár 12 percig tartó tevékenységek során is.

Ezek mellett a szódabikarbóna csökkentheti a gyomorsavat és enyhítheti a savas refluxot vagy emésztési zavarokat is. Egy friss tanulmány szerint napi kétszer a szódabikarbóna fogyasztása öt év alatt lassabb vesebetegség-progresszióval járt együtt magas vérnyomásban szenvedő betegeknél.

Egy 2018-as tanulmány szerint csökkentette a gyulladást patkányokon és embereken végzett kísérletekben is. Fontos azonban megjegyezni: mindig konzultáljunk orvosunkkal mielőtt új egészségügyi gyakorlatba kezdenénk! A túlzásba vitt fogyasztás ugyanis komoly egészségügyi problémákat okozhat - például metabolikus lúgosodást (a teszt pH-ja túl magas lesz), ami károsíthatja többek között szívünket és agyunkat is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Nincs általánosan elfogadott adagolási ajánlás; emésztési zavarok esetén kipróbálhatjuk a negyed teáskanálnyit egy pohár vízzel elkeverve étkezés utánra időzítve. Fitneszcélokra általában testsúlykilogrammonként 0,2-0 ,5 gramm közötti mennyiséget javasolnak - de itt is fontos figyelni saját szervezetünk reakcióira!

Címkék:
egészség, fogyás, méreg, csodaszer, biokémia,