Aggasztó hírek érkeztek: újabb vírus jelent meg Európában, ismét világjárvány lehet a vége

Pénzcentrum2024. augusztus 12. 19:12

Az Európai Betegségellenőrzési Központ (ECDC) megerősítette, hogy Európában először jelentettek egy, a lajhárokból származó, szúnyogok által terjesztett vírust. Az Oropouche-vírus, amely korábban főként Dél- és Közép-Amerikában volt ismert, most már az európai kontinensen is megjelent. Június és július hónapokban összesen 19 importált esetet regisztráltak: Spanyolországban 12-t, Olaszországban ötöt, Németországban pedig kettőt- írta meg a NDTV World.

Az Oropouche-vírus elsősorban rovarcsípések révén terjed, különösen szúnyogok által. A vírus forrása lehet fakótorkú lajhár, főemlősök és madarak is. Azonban jelenleg nem áll rendelkezésre vakcina ellene. Dr. Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológia professzora szerint komolyan kell venni a helyzetet: "Mindenképpen aggódnunk kell. A dolgok változnak, és megállíthatatlanná válhatnak" - nyilatkozta a Telegraphnak.

A vírus kitöréseit korábban Dél- és Közép-Amerika több országából jelentették. A 2024-es évben konkrét járványkitöréseket jegyeztek fel Brazíliában, Bolíviában, Kolumbiában, Peruban és nemrég Kubában is. Az európai esetek közül 18 esetben Kubába történt utazás állt a háttérben, míg egy olaszországi eset Brazíliába történt utazással hozható összefüggésbe.

Az Oropouche-vírus olyan tüneteket okozhat, mint fejfájás, hányinger, hányás, izom- és ízületi fájdalmak. Esetenként súlyosabb tünetek is előfordulhatnak. Ezek általában négy nap után elmúlnak. A The Lancet július 25-i jelentése azonban aggasztó híreket közölt:

Brazíliában két fiatal nő halt meg az Oropouche-vírus következtében; egyiküknek sem volt alapbetegsége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az ECDC az Amerikából bejelentett esetek magas száma miatt mérsékeltnek ítéli a fertőzés kockázatát azok számára, akik járványos területekre utaznak vagy ott tartózkodnak. Az európai hatóság azt tanácsolja az érintett régiókba utazóknak, hogy alkalmazzanak egyéni védőintézkedéseket a rovarcsípések kockázatának csökkentése érdekében. Ez magában foglalja rovarriasztó szerek használatát és hosszú ujjú ingek valamint hosszú nadrágok viselését mind szabadtéri tevékenységek során, mind lakásokban.

Címkék:
egészség, fertőzés, szúnyog, vírus,