Milliárdokat spórolt az állam ezekkel a vakcinákkal: 1994 óta rengeteg gyereket oltottak vele

Pénzcentrum2024. augusztus 9. 12:14

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint a rutinszerű gyermekkori védőoltások több százmillió megbetegedést, több tízmillió kórházi kezelést és több mint egymillió halálesetet előztek meg az 1994 és 2023 között született emberek körében - írta a CNN. A CDC által közzétett elemzés a Vaccines for Children (VFC) program hatásait vizsgálta, amelyet 1994-ben indítottak el.

A CDC kutatói a Nemzeti Immunizációs és Légzőszervi Betegségek Központjának munkatársaival együttműködve elemezték a rutinszerű gyermekkori védőoltások egészségügyi és gazdasági előnyeit. Az elemzés kilenc vakcinát vizsgált: diftéria, tetanusz és pertussis (DTaP); Haemophilus influenzae b-típus (Hib); gyermekbénulás vírus; kanyaró, mumpsz és rubeola; hepatitis B; varicella; hepatitis A; pneumococcus konjugált vakcina és rotavírus.

A kutatók becslései szerint az 1994 és 2023 között született mintegy 117 millió gyermek körében ezek a védőoltások összesen mintegy 508 millió megbetegedést, 32 millió kórházi kezelést és körülbelül 1,13 millió halálesetet előztek meg. A legnagyobb számú megelőzött megbetegedés a kanyaró és varicella - vagyis a bárányhimlő - esetében volt tapasztalható, míg a legtöbb kórházi kezelésre vonatkozó becslés a kanyaróhoz kapcsolódott.

Ez nem csak közegészségügyi szempontból jelentős, hanem gazdaságilag is: az elemzés szerint az 1994 és 2023 között született gyermekek rutinszerű gyermekkori védőoltásai nettó 540 milliárd dolláros - több mint 195 469 milliárd forintos - megtakarítást eredményeztek a közvetlen költségekben. Ilyenek pl. a fertőzések kezelésének egészségügyi költségei. Ez viszont semmi a 2,7 billió dolláros megspórolt költséghez képest, amely abból adódott volna, hogy a gyermeküket ápoló szülők hiányoznak a munkából.

A cikk kitér arra is: a Covid-19 világjárvány idején a gyermekkori átoltottság csökkent, részben az alapellátáshoz való korlátozott hozzáférés, illetve a oltásszkepticizmus terjedése miatt. A pandémia alatt nem csak az USA-ban, az egész világon csökkent a gyermekkori átoltottság. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által júliusban közzétett adatok azt mutatják, hogy a világ még nem heverte ki ezt a megrázkódtatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adatok szerint a pandémia előtti immunizálási szint emelkedése megtorpant. Például a diftéria, tetanusz és pertussis (DTP3) átoltottság világszerte 84%-os volt 2023-ban, ami megegyezik 2022-es értékkel, de elmarad a 2019-ben regisztrált 86%-tól. A világjárvány "történelmi visszaesést” hozott, a szakemberek pedig folyamatosan azért küzdenek, hogy akik a pandémia alatt nem kaptak oltást, utólag azok is hozzájussanak. A lakosság immunizálásában pedig az egyes országok újra elérjék a pandémia előtti állapotot.

Címkék:
egészség, kórház, járvány, fertőzés, egészségügy, oltás, védőoltás, betegség, vakcina, megelőzés, megbetegedés, világjárvány, pandémia,