Kiderült, melyik a legjobb Covid-19 vakcina 2024-ben: bánhatjuk, ha nem ezzel oltottak?

Pénzcentrum2024. augusztus 7. 14:15

Az Egyesült Államokban jelenleg három Covid-19 vakcinát használnak a lakosság oltására: a Pfizert, a Modernát és Novavaxot. Mindhárom vakcina biztonságosnak és hatékonynak bizonyult a koronavírus ellen, különösen a kórházi kezelések számának mérséklése és a halálos esetek megelőzése terén. Na de mégis, melyik a „legjobb” vakcina? A válasz számos tényezőtől függ, többek között az oltott személyek életkorától és általános egészségi állapotától is - írta meg a Healthline.

Amikor a Covid-19 elleni vakcinákat először bevezették, az volt az általánosan elterjedt álláspont, hogy az a legjobb vakcina, „amelyik éppen kapható” – azonban a járvány első hullámai óta rengeteget változott mind az egészségügyi szervezetek, mint a lakosság hozzáállása. Az alábbi összefoglaló a jelenleg az Egyesült Államokban engedélyezett három Covid-19 vakcinára vonatkozó legfrissebb oltási irányelveket mutatja be. Az adatok a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 2023-2024-es iránymutatásain alapulnak.

Covid-19 vakcinák 2024: hatékonyság és mellékhatások

  • Pfizer: 95%-os hatékonyság, enyhe-közepes mellékhatások
  • Moderna: 94,1%- os hatékonyság, enyhe-közepes mellékhatások
  • Novavax: 90+%- os hatékonyság, kevesebb mellékhatás

A CDC 2022 eleje óta kimondja, hogy a két mRNS-vakcinát – azaz a Pfizert és a Modernát - előnyben részesíti más típusú vakcinákkal szemben; a J&J vakcinát szintén elvetették azóta.

Hogy működnek az mRNS vakcinák?

Az mRNS-alapú vakcinák átvitt értelemben „megmondják” a szervezetünknek, hogy hogyan állítsa elő azt a fehérjét, ami ahhoz szükséges, hogy az immunrendszerünk felvehesse a harcot a vírussal szemben. Az eddigi klinikai vizsgálatok szerint mindkét mRNS-vakcina biztonságosan használható és hasonlóan hatékony módon lép fel a koronavírus ellen:

egészen pontosan a Pfizer esetében 95%-os, a Moderna esetében pedig 94,1%-os hatékonyságot becsülnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kinek, melyik oltást ajánlják?

A CDC jelenlegi ajánlásai szerint minden ötévesnél idősebb személynek célszerű beadatni a Covid-19 elleni védőoltást. Hat hónapos kortól a kisgyermekek számára az Egyesült Államokban egyelőre csak a Pfizer és a Moderna beadását ajánlják, a Novavaxot pedig csak a tizenkét évesnél idősebbeknek javasolják. Az immunhiányos embereknél sajnos eleve nagyobb az esélye a súlyos megbetegedésnek és a halálos kimenetelű koronavírus fertőzéseknek is: számukra a fent felsorolt három vakcinatípus bármelyikét javasolják megfelelő adagolás mellett.

Amennyiben a Covid-19 vakcinák beadatásával kapcsolatos kérdések merülnek fel bennünk, forduljunk háziorvosunkhoz, kezelőorvosunkhoz bizalommal!

Címkék:
egészség, vakcina, covid-19, covid, pfizer, moderna,