Agrárszektor.hu • 2024. augusztus 6. 09:01
Manapság egyre többen isznak az állati eredetű tej helyett valamilyen alternatív növényi italt, melyet a köznyelv leginkább növényi tejként emleget. De vajon milyen hatással vannak ezek az egészségünkre? – veti fel a kérdést az Agrárszektor.
A növényi alapú italok népszerűsége növekszik, mivel sokan választják az állati eredetű tejek helyett. Ennek okai közé tartozik a tej összetevőire való érzékenység, valamint a környezetvédelem és az ökológiai lábnyom csökkentése. Emellett az állati tej termelése nehézségekkel küzd és jelentősen drágult is, míg a tej és tejtermékek egészségre gyakorolt hatása megosztó téma. Szarka Dorottya dietetikus szerint a jó minőségű tej értékes táplálék, de az állattartás minősége befolyásolja a tej végtermékének minőségét.
A tejallergiások és laktózintoleranciával küzdők számára a tejmentes alternatívák különösen fontosak. A tej gazdag tápanyagforrás, amely sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, azonban a tejmentes étrend is lehet tápláló, ha megfelelően összeállítják. Az alternatív növényi italok, mint a rizs-, mandula-, zab-, kókusz- és szójaitalok, egyre nagyobb teret hódítanak, és számos változatuk megtalálható a boltok polcain.
A növényi italok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, például a gabonából készült italok magasabb szénhidráttartalmúak, míg a magokból készült italok alacsonyabb szénhidráttartalmúak, de előfordulhat, hogy cukrot adnak hozzájuk. A diétázók és a szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdők számára fontos a megfelelő ital kiválasztása. A kókuszital például MCT zsírsavakat tartalmaz, amelyek bizonyos betegségek esetén jótékony hatásúak lehetnek.