Fontos kutatás jelent meg a Covid-vakcinákról: téged is érint, ha minimum két dózist kaptál

Pénzcentrum2024. augusztus 3. 11:02

A Covid-19 nyári hulláma ismét végigsöpört a bolygón, Magyarországon is felfutást mutattak/mutatnak a járványadatok. Noha a betegség némileg finomodott az évek alatt, az oltásokkal jóval könnyebben át lehet vészelni az egyes vírusvariánsokat, és a hosszú Covid-fertőzés kockázata is csökkent, továbbra is vannak komoly kockázatok. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a hosszú Covid-fertőzés kockázata hogyan változott az idők során. Ebben megállapítják, hogy bár a hosszú Covid kialakulásának valószínűsége csökkent a világjárvány kezdete óta, továbbra is jelentős maradt, különösen azoknál, akik nem kaptak védőoltást - közölte a CNN.

Az amerikai Egészségügyi Kutatási és Minőségügyi Ügynökség júniusi elemzése szerint az amerikai felnőttek mintegy 7%-a, vagyis körülbelül 18 millió ember szenvedett már hosszú Covidban. David Cutler, a Harvard közgazdásza 2022-ben úgy becsülte, hogy a hosszú Covid összköltsége az Egyesült Államok számára eléri a 3,7 milliárd dollárt (ez az ország Covid előtti bruttó hazai termékének 17%-a).

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az emberi és pénzügyi áldozatok száma csak növekedni fog. A St. Louis-i Washington Egyetem és a Veteránügyi Minisztérium kutatói több millió orvosi nyilvántartást vizsgáltak át fejlett gépi "big data"-elemzés segítségével.

A kutatás során három időszakot vizsgáltak: mielőtt a védőoltások elérhetővé váltak; amikor a Delta-változat dominált; és miután az Omicron-változatok terjedtek. Az oltási státuszt is figyelembe vették: oltottnak tekintették azt, aki legalább az első oltássorozatot megkapta. A vizsgálatba több mint 441 ezer olyan embert vontak be, akik 2020 márciusa és 2022 januárja között kapták el a Covid-19-et. Az ő feljegyzéseiket összehasonlították több mint 4,7 millió olyan emberével, akik nem kapták el a vírust.

A kutatásból kiderült, hogy az első évben minden tízedik fertőzött mutatott hosszú Coviddal összhangban lévő tüneteket. A védőoltások bevezetésével azonban ez a kockázat jelentősen csökkent: a Delta-hullám idején felére esett vissza. Az Omicron-hullám alatt a beoltottak mindössze 3,5%-ánál alakult ki hosszú Covid, míg az oltatlanoknál ez az arány 7,7% volt.

A hosszú Covid-kockázat csökkenésének közel háromnegyede a vakcináknak tulajdonítható. Bár még mindig nem teljesen tisztázottak a hosszú Covid-tünetek okai, van bizonyíték arra, hogy aktív vírus rejtőzik a betgésgen átesettek szervezetében jóval a kezdeti fertőzés és a betegség lefutása után

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a kutatásban résztvevő egyik orvos, Dr. Ziyad Al-Aly.

A kutatás legfontosabb tanulsága kapcsán Dr. Hector Bonilla is arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltás fontossága kiemelkedően fontos. Kiemelte, "amikor először váltak elérhetővé a vakcinák, nagymértékben csökkent azok száma, akik elhúzódó tünetekkel fordultak orvoshoz."

Címkék:
fertőzés, koronavírus, covid-19, covid 19, covid, covid-oltás, covid-vakcina, covid fertőzés, delta, covid oltás, Omikron,