Milliókat bukhatnak, akik ebbe tették a pénzüket: már látszik ki az uniós vakcinabiznisz vesztese

Pénzcentrum2024. augusztus 2. 09:52

Negyedéves eredményei közzététele alapján több mint 10 százalékot estek a Moderna részvényei. A vállalat csökkentette az egész évre vonatkozó értékesítési előrejelzéseit, részben azért, mert a Covid-vakcináikat nem tudják az unióban eladni- írja az Economix. 

A Moderna második negyedéves jelentéséből kiderül, hogy a cég a vártnál kisebb veszteséget és magasabb bevételt ért el, ám a részvényei mégis 10%-ot estek. A bevétel 241 millió dollár volt, ami bár meghaladta az előrejelzett 132 millió dollárt, mégis 30%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A negyedéves veszteség 1,28 milliárd dollár volt, részvényenként 3,33 dolláros mínusszal, szemben a várt 3,39 dollárral.

Az értékesítési, általános és adminisztratív költségek 19%-kal csökkentek, míg a kutatási és fejlesztési kiadások 6%-kal nőttek. A vállalat csökkentette az éves értékesítési előrejelzéseit, most 3-3,5 milliárd dollár közötti bevétellel számolnak a korábbi 4 milliárdos várakozással szemben.

A cég megkezdte az RSV elleni vakcina kiszállítását is. Stephane Bancel vezérigazgató a visszaesést a verseny fokozódásával és az európai országok szűkös költségvetésével magyarázta, melyek miatt nehezen tudnak további vakcinákat vásárolni. Az EU már újratárgyalta a Covid vakcina-ellátási szerződéseit a BioNTech és a Pfizer cégekkel.

Címkék:
egészség, vakcina, eu, részvények, covid, covid-oltás, moderna,