Figyelmeztet az NNGYK: a covidos esetek emelkedésére számíthatunk ezekben a városokban

Pénzcentrum2024. augusztus 2. 10:13

A közeljövőben a COVID-19 esetszámok enyhe emelkedése várható - közölte honlapján az összesített eredményeket az NNGYK. A 30. naptári héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja az előző héthez képest változatlan, a mintavételi helyek többségét – 15 települést − is stagnálás jellemzi. Emelkedés figyelhető meg Egerben, Győrben, Pécsett, Szekszárdon és Zalaegerszegen, míg csökkenés látható Székesfehérváron és Budapest agglomerációs településein.

Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus alvariánst a 20. naptári hét mintáiból. Az elmúlt hetekben tapasztalható emelkedő tendenciának köszönhetően ismét alkalmasak lettek a minták a variánsok vizsgálatára. Továbbra is a JN.1 a meghatározó, azonban az USA-ban mára már dominánssá váló KP.3 alvariánsa is kimutatásra került. A KP.3 szintén a BA.2.86 variánsból fejlődött vonal, amely nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb, vagy eltérő kórképekkel járó betegséget. A szennyvízvizsgálatok alapján nem várható, hogy az új típus miatt az esetszámok jelentősen emelkedjenek - írták.

A szennyvízben mért Influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja továbbra is alacsony szinten stagnál. A 30. naptári héten Budapest Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területe és Eger kivételével minden vizsgált helyszínen kimutatási határ alatti volt az Influenza A örökítőanyag mennyisége. Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Címkék:
egészség, influenza, Budapest, szennyvíz, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, koronavírus, fertőzöttek, covid, örökítőanyag, betegszám, nngyk,