Újabb betegséghullám a láthatáron? Rohamosan terjed a vírus, minden megyében találtak betegeket

Pénzcentrum2024. július 30. 09:02

Július közepén, 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekordnak felel meg a heti jelentések tekintetében - írja a Portfolio.

Egyre gyorsabban terjed Magyarországon a szamárköhögés, már minden megyében regisztráltak megbetegedést. Nem is veszik félvállról a dolgot Magyarországon, korábban megírtuk, hogy a betegség elleni jelentős számú vakcinát rendeltünk, ami azóta már a patikákban is elérhető.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) heti jelentése szerint július 15. és 21. között 32 pertussis gyanús esetet jegyeztek fel, melyek Budapest és 12 vármegye területéről származnak. Bár az esetek szórványosan fordulnak elő, az NNGYK arra figyelmeztet, hogy az emlékeztető oltás felvétele különösen fontos a várandósoknak és a kisgyermekek környezetében élőknek, hogy családi nyájimmunitást alakítsanak ki.

A múlt héten két csecsemő hunyt el a fertőzés következtében, akik családi környezetben kapták el a betegséget. Az NNGYK bár nem hirdetett járványhelyzetet, járványügyi intézkedéseket vezetett be, mint például az újszülöttek látogatásának korlátozása és zsúfolt helyek elkerülése.

A szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges vakcina országszerte elérhető, és a hatóság folyamatosan figyeli annak hozzáférhetőségét. A magas, 98 százalékos átoltottság ellenére fontos, hogy a felnőttek is megkapják az ismétlő oltást, különösen ha csecsemő is van a családban, mivel a védőoltás hatása 5-6 év után csökken.

Címkék:
egészség, fertőzés, oltás, betegség, vakcina, szamárköhögés,