Sosemlátott vérteszttel szűrhetik ki a rettegett rákfajtát: ez tízezernyi magyar életét is megmenthetné

Pénzcentrum2024. július 30. 19:44

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal jóváhagyott egy a vastag- és végbélrák kimutatására szolgáló vértesztet.

A Guardant Health bejelentette, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyta a vastag- és végbélrák kimutatására szolgáló vérvizsgálatát. A vállalat részvényárfolyma 3,4%-kal emelkedett a hírre, így hétfőn 34,13 dolláron zártak. A tesztet 45 éves és idősebb felnőttek számára engedélyezték, akiknél átlagos kockázat áll fenn a vastagbélrák kialakulására - írja a Reuters.

A kolonoszkópia jelenlegstandardnak számít a vastagbélrák szűrésében. Azonban sokan nem mennek el erre az eljárásra különböző okokból, például a vizsgálat kellemetlensége miatt. Erre jelenthet megoldást a Guardant Shield néven ismert tesztje, amely már 2022 óta elérhető az Egyesült Államokban laboratóriumok számára 895 dolláros, azaz mostani árfolyamon több mint 325 ezer forintos önköltségi áron. Azonban eddig az amerikai egészségbiztosítás nem fedezte ezt a költséget.

Az FDA dokumentumai szerint egy tanulmány kimutatta, hogy a Guardant Shield tesztje a vastagbélrák esetek 83%-át felismeri.

Címkék:
egészség, teszt, rák, vastagbélrák, vérteszt, amerikai egyesült államok, rákgyógyítás,