Kitört a szamárköhögés-járvány Magyarországon: két kisbaba bele is halt a betegségbe

Pénzcentrum2024. július 30. 21:19

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ elismerte, már járványként terjed a szamárköhögés Magyarországon. Minden negyedik beteg egy éves kor alatti, ráadásul számukra az oltás még nem ad megfelelő védettséget.

Járványos terjedésről lehet beszélni a szamárköhögés esetében – ismerte el a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője az RTL Híradónak. Galgóczi Ágnes kiemelte: amíg az elmúlt években összesen 36 ilyen esetet találtak, az utóbbi időszakban már 76-ot.

A baktériumfertőzést az ország összes megyéjében észlelték már, ennél is aggasztóbb azonban, hogy a mostanában jelentett 32 gyanús eset közül minden negyedik beteg egy éves kor alatti. Mivel ők részlegesen védettek, esetükben akár halált is okozhat a köhögési rohamokkal járó fertőzés – hangzott el a riportban, ahol hozzátették:

két csecsemő bele is halt a betegségbe.

A szamárköhögés elleni utolsó védőoltást 12 éves korban adják, a védettség pedig idővel csökken, ezért a betegség felnőtteket is megtámadhat. Ezért a népegészségügyi központ a várandósok és az újszülöttek gondozásában résztvevők újraoltását javasolja – mondta el Galgóczi Ágnes.

Címkék:
járvány, magyarország, nemzeti népegészségügyi központ, népegészségügy, nngyk, szamárköhögés,