Pénzcentrum • 2024. július 26. 12:15
Sokan kényelmi okokból vagy más megfontolásból döntenek úgy, hogy minden nap ugyanazokat az ételeket fogyasztják - jelentette a Huffpost. De vajon valóban egészséges, ha napi szinten így étkezünk?
Számos szempontból jó ötletnek tűnhet, hogy minden nap ugyanazokat az élelmiszereket fogyasszuk, különösen akkor, ha a nagy kedvencünk nem csak finom, hanem tápláló is, hiszen mindannyian magunknak alakítjuk ki napi táplálkozási rutinjainkat. Sokan például reggelire tipikusan tojást, joghurtot vagy pirítóst, vacsorára pedig csirkét, brokkolit és rizst fogyasztunk, bevett szokásaink pedig segítenek leegyszerűsíteni az étkezési előkészületeket és megkönnyíteni mindennapjainkat – azonban annak is megvannak a hátrányai, ha saját rutinjaink ejtenek fogjul minket.
Katherine Metzelaar, seattle-i dietetikus szerint, ha valaki napi szinten ugyanazokat az ételeket eszi, fennállhat a veszélye, hogy elkerülési/korlátozó táplálékfelvételi zavar (ARFID) alakul ki nála.
Egy sportoló barátom például minden nap pontosan ugyanabban az időben, ugyanazt eszi: két órával az edzés előtt csirkét, rizst és rizspogácsát fogyaszt, amivel fenntartja energiaszintjét és támogatja emésztési folyamatait
- meséli a szakember.
Metzelaar mindenkit a változatos étkezési szokások bevezetésére bátorít, még akkor is, ha valaki például az autizmus spektrumzavarával küzd és hétköznapi komfortérzete miatt érzi szükségesnek, hogy minden nap ugyanazokat az élelmiszereket fogyassza. A szakértő szerint a monoton étrend hosszútávon tápanyaghiányhoz és a bélrendszer egészségének a romlásához vezethet.
Emily Van Eck, austini dietetikus is osztja a fenti nézeteket, szerinte a problémára az a legjobb megoldás, ha növeljük az elfogyasztott élelmiszerek választékát:
Ha valaki ilyen monoton módon táplálkozik, bennem mindig felmerül a kérdés, hogy vajon miért teszi ezt, ugyanis lehetséges, hogy a szervezete túlzottan fixálódik valamire. Szerintem a változatossággal tehetjük a legjobbat a testünkkel: próbáljunk meg a hónapban minél több különböző gabonafélét, zöldséget és fehérjét fogyasztani.
A dietetikusok szerint a zöldségek fogyasztása különösen fontos lehet, hiszen ezek az élelmiszerek olyan értékes rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Sokkal több tápanyaghoz juthatunk hozzá, ha változatosabbá tesszük mindennapi étkezéseinket
- tette hozzá Van Eck.
A kiegyensúlyozott étrend hiánya hosszú távon negatív hatással lehet mentális jólétünkre és szociális életünkre, ráadásul lehetőségeink korlátozása étkezési szorongást is okozhat
- mondta Metzelaar, aki szerint az étel nem csak táplálékforrás, hanem a társasági események központi eleme is.
A szakértő továbbá azt is hangsúlyozta, hogy szintén aggodalomra adhat okot, hogy a monoton étrend szerint étkezők (pl. fitneszversenyzők) életében sokszor kialakul egyféle intenzív sóvárgás a „tiltott” ételek iránt, ami szintén káros lehet az egészségre.