Te is így szoktál reggelizni, vacsorázni? Óriási hibát követsz el, rámehet az egészséged!

Pénzcentrum2024. július 26. 12:15

Sokan kényelmi okokból vagy más megfontolásból döntenek úgy, hogy minden nap ugyanazokat az ételeket fogyasztják - jelentette a Huffpost. De vajon valóban egészséges, ha napi szinten így étkezünk?

Számos szempontból jó ötletnek tűnhet, hogy minden nap ugyanazokat az élelmiszereket fogyasszuk, különösen akkor, ha a nagy kedvencünk nem csak finom, hanem tápláló is, hiszen mindannyian magunknak alakítjuk ki napi táplálkozási rutinjainkat. Sokan például reggelire tipikusan tojást, joghurtot vagy pirítóst, vacsorára pedig csirkét, brokkolit és rizst fogyasztunk, bevett szokásaink pedig segítenek leegyszerűsíteni az étkezési előkészületeket és megkönnyíteni mindennapjainkat – azonban annak is megvannak a hátrányai, ha saját rutinjaink ejtenek fogjul minket.

Katherine Metzelaar, seattle-i dietetikus szerint, ha valaki napi szinten ugyanazokat az ételeket eszi, fennállhat a veszélye, hogy elkerülési/korlátozó táplálékfelvételi zavar (ARFID) alakul ki nála.

Egy sportoló barátom például minden nap pontosan ugyanabban az időben, ugyanazt eszi: két órával az edzés előtt csirkét, rizst és rizspogácsát fogyaszt, amivel fenntartja energiaszintjét és támogatja emésztési folyamatait

- meséli a szakember.

Metzelaar mindenkit a változatos étkezési szokások bevezetésére bátorít, még akkor is, ha valaki például az autizmus spektrumzavarával küzd és hétköznapi komfortérzete miatt érzi szükségesnek, hogy minden nap ugyanazokat az élelmiszereket fogyassza. A szakértő szerint a monoton étrend hosszútávon tápanyaghiányhoz és a bélrendszer egészségének a romlásához vezethet.

Emily Van Eck, austini dietetikus is osztja a fenti nézeteket, szerinte a problémára az a legjobb megoldás, ha növeljük az elfogyasztott élelmiszerek választékát:

Ha valaki ilyen monoton módon táplálkozik, bennem mindig felmerül a kérdés, hogy vajon miért teszi ezt, ugyanis lehetséges, hogy a szervezete túlzottan fixálódik valamire. Szerintem a változatossággal tehetjük a legjobbat a testünkkel: próbáljunk meg a hónapban minél több különböző gabonafélét, zöldséget és fehérjét fogyasztani.

A dietetikusok szerint a zöldségek fogyasztása különösen fontos lehet, hiszen ezek az élelmiszerek olyan értékes rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokkal több tápanyaghoz juthatunk hozzá, ha változatosabbá tesszük mindennapi étkezéseinket

- tette hozzá Van Eck.

A kiegyensúlyozott étrend hiánya hosszú távon negatív hatással lehet mentális jólétünkre és szociális életünkre, ráadásul lehetőségeink korlátozása étkezési szorongást is okozhat

- mondta Metzelaar, aki szerint az étel nem csak táplálékforrás, hanem a társasági események központi eleme is.

A szakértő továbbá azt is hangsúlyozta, hogy szintén aggodalomra adhat okot, hogy a monoton étrend szerint étkezők (pl. fitneszversenyzők) életében sokszor kialakul egyféle intenzív sóvárgás a „tiltott” ételek iránt, ami szintén káros lehet az egészségre.

Címkék:
egészség, étkezés, dietetikus, étrend, táplálkozás,