Ez a 6 étel igazi gyógyír hajhullás ellen: ne törődj bele a kopaszodásba, cselekedj!

Pénzcentrum2024. július 26. 06:38

A hajhullás sokak számára jelentős probléma, különösen az életkor előrehaladtával. A dihidrotesztoszteron (DHT) egy olyan hormon, amely nagy szerepet játszik ebben a folyamatban - írta a Healthline. Szerencsére bizonyos élelmiszerek segíthetnek a DHT szintjének csökkentésében.

A DHT egy androgén hormon, amely a tesztoszteronból alakul ki az 5-alfa-reduktáz nevű enzim segítségével. Bár fontos szerepe van például a pubertáskori tesztszőrzet növekedésében, magas szintje hozzájárulhat a hajhagymák zsugorodásához és végül hajhulláshoz vezethet. Vannak azonban olyan ételek, amelyek gátolják a DHT termelését, ezáltal csökkentve, késleltetve a hajhullást.

A zöld tea nemcsak frissítő ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Az epigallokatechin-gallát (EGCG) nevű vegyületet tartalmazza, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kókuszolaj gazdag közepes láncú trigliceridekben (MCT), különösen laurinsavban. Preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy ez az összetevő gátolhatja a DHT termelését.

A hagyma nemcsak ízesítőként hasznos, hanem magas antioxidáns-tartalma miatt is értékes lehet. A kvercetin nevű antioxidáns bizonyítottan gátolja az alfa-5 reduktáz enzim működését. Kvercetinben gazdag még például a spenót, a spárga, a kelkáposzta, almafélék és bogyós gyümölcsök.

A kurkuma aktív vegyületei, különösen a kurkumin, számos egészségügyi előnnyel bírnak. Preklinikai vizsgálatok szerint a kurkumin blokkolja az alfa-5 reduktáz enzimet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az edamame bab olyan izoflavonokat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a DHT szintjét az alfa-5 reduktáz hatásának gátlásával.

A tökmag gazdag cinkben és más tápanyagokban, amelyek segíthetnek blokkolni az alfa-5 reduktáz enzimet és csökkenteni a DHT szintjét.

Ha hajhullást tapasztalunk, érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel. Az orvosok felmérik az egészségügyi állapotunkat és a legmegfelelőbb kezelést javasolják a vizsgálatok alapján. Ezek lehetnek:

  • Vitaminok és étrend-kiegészítők: Fehérje-, cink-, vas-, C- és A-vitamin.
  • Természetes gyógymódok: Fejbőrmasszázs, aloe vera.
  • Gyógyszerek
  • Lézerterápia
  • Hajbeültetés

Címkék:
egészség, étkezés, egészségügy, életkor, étel, haj, gyógyítás, gyógymód, táplálkozás, egészséges,