Ketyeg a határidő: tömegesen szűnhet meg rengeteg magyar TB-je - itt vannak a részletek!

Pénzcentrum2024. július 25. 11:30

Július 24-én este lehullt a lepel a 2024-es felvételi ponthatárokról és minden jelentkező megtudhatja, hogy felvették-e a megálmodott képzésre. Ha nem sikerült bekerülni a felsőoktatási intézménybe vagy mégse ülünk iskolapadba szeptembertől, akkor viszont érdemes résen lenni. Aki nem szeretne orvosi ellátás nélkül maradni, annak a diákigazolvány lejártával TB-t kell fizetnie.

Közel 130 000 diák jövője dőlt el a ponthatár húzás napján. Ilyenkor az ünneplés vagy éppen a tervezés közepett könnyű elfeledkezni néhány fontos teendőről. A felvételit követően indul a hajsza az albérletpiacon, ezért érdemes már időben megoldani a szemeszter idejére a lakhatást. Amennyiben mégse vár nyitott kapukkal szeptembertől az egyetem (ha a pótfelvételi sem sikerült - erről cikk végi keretes írásunkban olvashatsz), akkor pedig az újratervezés részeként a biztosítási jogviszonyra is gondolni kell.

A diákigazolvány lejártával ugyanis az egykori tanulóknak a biztosítási jogviszonya is megszűnik. Erről a kötelezettségről könnyű elfeledkezni, hiszen, ha van munkaviszonyunk vagy amíg tanulók vagyunk nem nekünk kell gondoskodni a kifizetésről. Magyarországon az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásainak, vagyis az orvosi ellátásoknak az igénybevételéhez egészségügyi szolgáltatási járulékot, köznyelven TB-t kell fizetni.

Jelenleg az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2024. január 1-jétől 11300 Ft/hó, azaz 380 forint/nap, amelyet a bejelentkezés időpontjától kezdve havonta kell megfizetni.

Azoknak a diákoknak, akik a 2023-2024-es tanévben fejezték be tanulmányaikat, még október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezt követően 45 nap után kötelesek maguknak fizetni a járulékot, ha nem kezdenek el dolgozni vagy ismét tanulni.

Ha nem érkezik az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről automatikus tájékoztatás, akkor a TB fizetéshez be kell jelentkezni és kitölteni a 24T1011U jelű adatlapot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A dokumentum bármely ügyfélszolgálaton beszerezhető, valamint letölthető a NAV honlapjáról. Erre tehát csak akkor van szükség, ha a NAV valamiért nem értesült a jogosultság megszűnéséről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A bejelentkezéshez az alábbi dokumentumokra van szükség:

  • személyazonosításra alkalmas igazolvány
  • lakcímkártya
  • adóigazolvány
  • TAJ kárta
  • meghatalmazás, amennyiben nem az igénylő jár el az ügyben

A TB-t a  „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára” kell átutalni. A közlemény rovatban meg kell adni az adóazonosító számot. A járulékot bankkártyával, elektronikus bankkártyás fizetéssel vagy sárga csekken is be lehet fizetni, de a csekkes megoldást külön igényelni kell az ügyfélszolgálaton vagy online. A 11300 forintos összeget minden hónap 12-ig kell eljuttatni a NAV számlájára. Ha nincs időben elutalva a járulék, akkor késedelmi pótlékot számolhatnak fel, amelyet szintén ki kell fizetni.

 

Címkék:
orvosi ellátás, egészségügy, felvételi, szolgáltatás, társadalombiztosítás, egészségügyi hozzájárulás, felvételizők,