Rég eltűntnek hitt, rettegett kór ütötte fel a fejét: már emberben is megtalálták, védőoltás nincs ellene

Pénzcentrum2024. július 15. 18:58

Emberi szervezetben találták meg a pestist Pueblo megyében, Colorado államban – közölték az amerikai hatóságok. Az esetet pénteken az előzetes teszteredmények alapján azonosították, és a fertőzés lehetséges forrását még vizsgálják - közölte a CNN.

A pestis egy fertőző betegség, amelyet a Yersinia pestis baktérium okoz, és bolhák terjesztik. Bár leginkább a "Fekete Halál" néven ismert középkori járványról híres, amely milliók halálát okozta Európában, a baktérium természetesen kering vadon élő rágcsálók között, és manapság ritkán fertőzi meg az embereket – közölte az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC).

A pestis emberre fertőzött bolhák csípése, fertőzött állatokkal való érintkezés vagy egy fertőzött személy vagy állat köhögéséből származó cseppek belélegzése révén terjedhet. A CDC szerint bárki, aki pestis tüneteit tapasztalja, azonnal orvosi segítséget kell kérnie.

A tipikus tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő láz és hidegrázás, súlyos fejfájás, izomfájdalmak, hányinger, hányás és gyakran fájdalmasan duzzadt nyirokcsomók.

A pestis sikeresen kezelhető antibiotikumokkal, de a fertőzött személyt időben kell kezelni a súlyos szövődmények vagy halál elkerülése érdekében

– mondta Alicia Solis, a Pueblo Megyei Közegészségügyi és Környezetvédelmi Hivatal Betegségek és Vészhelyzetek Felkészültségi Irodájának programmenedzsere.

„Mindenkit arra figyelmeztetünk, hogy védje magát és háziállatait a pestistől” – közölte a hivatal. Az egyik módja a betegség elkerülésére, hogy megszüntessük azokat a helyeket, ahol vadon élő rágcsálók megtelepedhetnek az emberek közelében. Ilyenek lehetnek például bokrok, kőrakások, szemétkupacok és faanyaghalmok otthonok körül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az állatok körüli óvintézkedések szintén csökkenthetik az átvitel kockázatát. A hivatal javasolja kutyák és macskák bolhairtását, háziállatok élelmének rágcsálómentes tárolását és azt is tanácsolja: ne engedjük háziállatainkat rágcsálóterületeken barangolni vagy velünk aludni.

1970-től 2022-ig 67 jelentett pestises eset volt Colorado államban – közölte a CDC. Világszerte 2010-től 2015-ig 3 248 emberi pestises esetet jelentettek leggyakrabban Kongói Demokratikus Köztársaságban, Madagaszkáron és Peruban – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból.

„Pestis elleni vakcina már nem elérhető az Egyesült Államokban” – mondta a CDC. „Új pestis elleni vakcinák fejlesztés alatt állnak, de nem várhatóak kereskedelmi forgalomban a közeljövőben.”

Címkék:
egészség, fertőzés, betegség, vészhelyzet, fertőzött, fertőzöttek,