Vérnyomáscsökkentők, fájdalomcsillapítók a tiltólistán: óriási veszélyben van, aki ilyen gyógyszert szed a kánikulában

Pénzcentrum2024. július 14. 14:30

Komoly egészségügyi kockázatot jelent a kánikula azoknak, akik rendszeresen szednek gyógyszereket. Mutatjuk, melyik készítményekkel kell vigyázni!

A nyári hőség nem csupán kellemetlen, hanem komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, különösen azok számára, akik rendszeresen szednek gyógyszereket. A szélsőséges hőmérséklet nemcsak a hőséggel összefüggő betegségek veszélyét növeli, hanem számos gyakori gyógyszer mellékhatásait is felerősítheti - írja az AP News.

A meleg időjárás károsíthatja az olyan gyógyszereket, mint például az inzulin, amelyek hűtést igényelnek. Az inhalátorok felrobbanhatnak, az epinefrin-injektorok (például EpiPen) meghibásodhatnak, és a postán kézbesített gyógyszerek megromolhatnak.

  • Vérnyomáscsökkentők: A vérben lévő folyadékot csökkentő vérnyomáscsökkentő tabletták kiszáradáshoz vezethetnek.
  • Béta-blokkolók: A szívbetegségek kezelésére szolgáló béta-blokkolók csökkenthetik a bőr vérellátását, így kevésbé érzékelhetjük a veszélyes hőséget.
  • Antidepresszánsok: Egyes antidepresszánsok akadályozhatják a teszt természetes hűtési mechanizmusait.
  • Fájdalomcsillapítók: Az aszpirin és más vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkentik a folyadék- és nátriumszintet, ami megnehezíti a magas hőmérséklet elviselését.

Fontos, hogy mindig elegendő vizet igyunk. Ne hagyatkozzunk arra, hogy csak akkor igyunk, amikor már szomjasak vagyunk. Egyes antibiotikumok, gombaellenes szerek és akne elleni készítmények fokozhatják a napérzékenységet. Ha ilyeneket szedünk, maradjunk árnyékban vagy viseljünk napvédő ruházatot és használjunk naptejet

- tanácsolta Dr. Mike Ren családorvos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A gyógyszereket általában hűvös, száraz helyen kell tárolni. Utazás közben ez kihívást jelenthet: autóval utazva vigyük magunkkal a gyógyszert egy hűtőtáskában. Repülővel utazva tartsuk a gyógyszereket kézipoggyászban.

Dr. Renee Salas sürgősségi orvos szerint az éghajlatváltozás felgyorsulása miatt sürgősen ki kell deríteniük melyik gyógyszerek jelentenek legnagyobb kockázatot nagy melegben.

Címkék:
egészség, időjárás, kánikula, hőség, hőmérséklet, gyógyszerek, fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő,