Lehullt a lepel az egyik legnagyobb sörmítoszról: súlyos következménye lehet, ha így fogyasztod a nyáron

Pénzcentrum2024. július 14. 18:03

A nyári időszakban előtérbe kerülhetnek a veseproblémák, hiszen sokkal nagyobb a szervezet folyadékigénye. A nem megfelelő folyadékbevitel pedig az egyik leggyakoribb oka a nagyobb vesekő kialakulásának, mely nem tud anélkül távozni, hogy görcsös fájdalmakat okozna. Ha valakinek veseköve van, gyakori tanács, hogy igyon sok sört, mert az kihajtja a követ. Az igazság azonban az, hogy még árthat is, ha veseköves beteg ezt a népi "gyógymódot" alkalmazza.

Nyáron, főleg ilyen hőségben, mint a mostani, különösen figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. Ugyanis ha a folyadékbevitel huzamosabb ideig nem kielégítő, akkor az akár komoly egészügyi problémákhoz is vezethet. Például vesekő alakulhat ki. Éppen nyáron különösen kínzóak lehetnek a tünetek, amelyet a vesekő okozhat, hiszen ki akar éppen a nyaralás alatt fájdalmas görcsöktől szenvedni.

A vesekövek akkor alakulnak ki, ha a vizelet több kristályképző anyagot (pl. kalciumot, oxalátot, húgysavat) tartalmaz, mint amennyit a folyadék oldott állapotban tud tartani - írja az Egészségvonal. A vesekövek kialakulásának gyakran nem lehet meghatározni egyetlen konkrét okát, inkább több tényező együttállása vezethet azok kialakulásához. Ilyen hajlamosító tényező lehet:

  • személyes vagy családi kórelőzményben előforduló vesekő,
  • elhízás,
  • magas vérnyomás,
  • köszvény,
  • kiszáradás,
  • fehérjében vagy sóban gazdag diéta,
  • bizonyos gyógyszerek szedése.

A vesekő főbb tünetei

A vesekövek önmagukban nem okoznak panaszokat. Tünetek akkor jelentkeznek, ha a kő elmozdul a helyéről, és a húgyvezetékbe (a vesét a húgyhólyaggal összekötő csőbe) kerül. Itt elzáródást okozhat, akadályozva a vizelet útját - írják. Ilyenkor az alábbi tünetek jellemzők:

  • erős, éles fájdalom a háton vagy oldalt, a bordák alatt;
  • a fájdalom az alhasba vagy az ágyék felé sugárzik;
  • a fájdalom többnyire hullámokban jelentkezik;
  • fájdalom, égő érzés társulhat a vizeletürítéshez.

Egyéb tünetek lehetnek:

  • vér a vizeletben,
  • zavaros vizelet,
  • gyakori vizelési inger,
  • hányás,
  • hidegrázás,
  • láz,
  • rossz közérzet,
  • forróságérzet,
  • verejtékezés,
  • a vizelettel távozó homokszerű vagy apró kavicsszerű képződmény(ek). 

Rendkívül erős, a hát, oldal, alhas vagy ágyéki tájékon érzett fájdalom és láz esetén, valamint véres vizelet megjelenésekor keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a 112-t, és kérjen mentőt! - javasolják.

Enyhe fájdalom esetén a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is segíthetnek, az erős fájdalom kezelése azonban orvosi feladat. A vesekövek többsége apró, és a vizelettel távozik, ám előfordulhat, hogy a kialakult követ ultrahangos zúzással kell kisebb darabokra törni ahhoz, hogy a vizelettel kiüríthető legyen. Amennyiben a kő mérete indokolja, szükségessé válhat akár a sebészeti úton való eltávolítása is.

Valóban "kihajtja" a sör a vesekövet?

Gyakran lehet hallani tanácsként, ha valaki vesekőre gyanakszik - azon túl hogy "rázassuk ki" azzal a módszerrel, hogy "rázós" távolsági vagy helyi buszra szállunk -, hogy igyon sört. Mivel a sör vízhajtó hatású, sokan gondolhatják, hogy a vesét ezáltal megtisztítja, illetve az alkohol hígítja a vizeletet, ami segít megelőzni a vesekövek kialakulását. Az igazság viszont az, a Budai Egézségközpont cikke szerint, hogy a sör vagy más alkohol nagy mennyiségű fogyasztása kiszárítja a szervezetet, így ellentétes hatást érhetünk el. Ráadásul a sör ugyan vízhajtó hatású, magas purintartalma miatt a túlzott fogyasztása a vér és a vizelet húgysavszintjének emelkedéséhez vezethet, ami bizonyos típusú vesekövek kialakulásának éppenhogy kedvez.

A vesekő megelőzése

A vesekő kialakulásának kockázata csökkenthető az Egészségvonal szerint:

  • megfelelő mennyiségű folyadék (elsősorban víz) fogyasztásával;
  • foszforsavat tartalmazó italok fogyasztásának korlátozásával (sör, kóla);
  • a húgyúti fertőzések elkerülésével, illetve mielőbbi gyógykezelésével;
  • az állati fehérjék korlátozott fogyasztásával;
  • csökkentett sóbevitellel. 

A vesekőképződésre hajlamos személyek szakorvosi (gyógyszeres) segítséget is kaphatnak a rendszeres, illetve további kőképződés megelőzésére.

A hőségben különösen fontos a vesék védelme

Ahogy arról korábban a Pénzcentrum beszámolt, egy 2022-ben közzétett kutatás jelentős kapcsolatot mutatott a vesebetegséghez kapcsolódó sürgősségi osztály-látogatások és az extrém hőhullámok között. Mivel a vesék segítenek szervezetünknek a folyadék szabályozásában, és a túlmelegedés következtében kialakult a túlzott izzadás miatt a test többi terhelése mellett a vese problémák súlyosbodhatnak a szakértők szerint. Továbbá a veséknek folyadékra van szükségük a működéshez, és a kiszáradás kockázata magasabb a hőségben.

Még mindig nem beszélünk eleget a vesebetegségről!

A magas vérnyomáshoz hasonlóan az idült vesebetegség, vagyis a CKD "néma" népbetegség hazánkban, mintegy 1,5 millió embert érint - írtunk a témáról korábban. Mégis kevesebb szó esik róla, mint a szív- és érrendszeri betegségekről vagy cukorbetegségről. Pedig a hatékony kezeléssel, korai felismeréssel még a tünetmentes időszakban elkerülhetők a súlyos szövődmények, mint a szív- és érrendszeri betegségek, szívinfartus, stroke. A 2-es típusú cukorbetegség 1,5-szer magasabb krónikus vesebetegek körében. Hansúlyozták:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

a 65 év felettiek körében minden harmadik ember él együtt a CKD valamilyen formájával.

A becslések szerint 10 vesebeteg közül 9 nincs tisztában azzal, hogy beteg. A krónikus vesebetegség bármely életkorban bárkit érinthet, azonban a kor előrehaladtával nő az esélye a kialakulásának. A CKD időben felismerve jól kezelhető, korai felismerése lehetőséget ad rá, hogy elkerülhető legyen az életminőséget rontó dialízis, vagy veseátültetés. Az elmúlt három évtizedben jelentősen nőtt a CKD előfordulása és a halálozásban játszott szerepe drámaian megnőtt. 

Minden 10. embernek van valamilyen vesebetegsége, legtöbben nem tudnak, vagy nem vesznek tudomást róla. Pedig milliók halnak meg a krónikus vesebetegség következtében kialakult szív-és érrendszeri betegségekben. Károsító szerepe lehet az életmódnak, túlzott alkoholfogyasztásnak, dohányzásnak, egyéb betegségeknek, túlzott gyógyszerfogyasztásnak - mondta el Dr. Ladányi Erzsébet, a B.-A.-Z. Vármegyei Központi Kórházban a TritonLife Miskolci Nefrológiai Központ osztályvezető főorvosa, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke. Kiemelte: hogy az idült vesebetegség jelentősen aluldiagnosztizált megbetegedésnek számít.

A vesebetegség megelőzhető az egészséges életmóddal, mozgással, rendszeres szűrővizsgálatokkal. A CKD a vér- és vizeletvizsgálatokkal egyszerűen kiszűrhető. Ha pedig időben felismerésre kerül, akkor jól kezelhető. Erre az értékre érdemes nagyon figyelni a laboreredményben:

A tartósan alacsony bGFR érték a vizeletben vesebetegséget jelez, mégsincs úgy előtérben, mint más értékek. Ahogy arról ugyancsak beszámoltunk korábban, a rendszeres szűrővizsgálatnak kiemelt szerepe van, különösen a magas kockázatú csoportokban, például cukorbetegeknél vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. A krónikus vesebetegség korai felismerése meghatározó a betegség hosszú távú kimenetele szempontjából, a diagnózis felállításához elegendő lehet egy egyszerű vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat.  Ezeket a házorvosnál elérhető nagylabor vizsgálat keretében lehet kérni és mindenki számára javasolt évente megismételni.

A korai krónikus vesebetegségnek nincsenek jelei vagy tünetei, ezért nagyon fontos a laborvizsgálat eredményeit figyelni.

Mivel a korai krónikus vesebetegség legtöbbször tünetmentes egészen a későbbi stádiumokig, illetve komolyabb szövődményekig, így ha megjelennek az alábbi tünetek érdemes mielőbb orvoshoz fordulni: viszkető, száraz bőr, étvágytalanság, hányinger, indokolatlan fogyás, fáradtság, illetve a vizelet mennyiségének eltérése a megszokottól.

A későbbi szakaszokban a tünetek között jelentkezik még a folyadékvisszatartás következtében kialakuló ödéma a lábban és lábszáron, a légszomj, az izomgörcsök, az alvási problémák, illetve a kellemetlen szájszag.

Címkék:
egészség, egészségügy, sör, betegség, beteg, sörfogyasztás, tünet, vese, megbetegedés, tünetek, krónikus,