Súlyos betegség terjed a kánikulában itthon: itt könnyű elkapni, a gyerekekre a legveszélyesebb

Pénzcentrum2024. július 12. 19:00

A nyári melegben sokan nehezen tudnak ellenállni annak, hogy megmártózzanak a legközelebbi vízben, legyen az bármilyen is. A városokban sétálva ez sok esetben egyet jelent a szökőkutakkal. És bár szökőkutatkban fürödni nem kimondottan tiltott dolog, mégsem tanácsos engedni a csábításnak, hiszen számos káros egészségügyi következménnyel jár.

Egyre nagyobb a hőség világszerte, Magyarországon is sorra dőlnek a melegrekordok. A nagy nyári melegben fontos a fokozott hidratálás, illetve a szabadban, tűző napon való tartózkodást is érdemes minimálisra csökkenteni.

Akik azonban mégis huzamosabb ideig tartózkodnak kint, mondjuk egy nagyváros főterén, nehezen tudnak ellenállni a hűsítő víznek, amely a szökőkutakból folyik. Egyre többen fürdeni is hajlandóak bennük, ahogy ez ebben a tiktok-videóban is látszik:

Korrábban írtunk már arról, milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a nyári kánikulában egy-egy szökőkutas kaland. Az akkori ÁNTSZ arra figyelmeztetett, hogy

a fertőtlenítő vegyszerek nagy kockázatot jelenthetnek, mivel a szökőkutakban erősebb vegyszereket alkalmaznak, jóval nagyobb koncentrációban, mint például a medencékben. Ezek bőrirritációt, allergiás tüneteket okozhatnak.

Amellett, hogy a szökőkutak vize tele van fertőtlenítővel, változó mértékben koszos is lehet. Szennyeződhet porral, talajszemcsékkel és állati ürülékkel is, utóbbi főként a madaraknak köszönhető. Sok kutat nem tisztítanak megfelelően vagy nem üzemel folyamatosan, ilyenkor a belső felszínén nyálkás, csúszós élőbevonat alakul ki - derült ki a szakértőktől. Az ilyen vizekben elszaporodnak a kórokozók és még a vízben lévő fertőtlenítőszerek sem védenek ellenük.

Ha 25 fok fölé melegszik a víz, akkor még gyorsabb tempóban szaporodnak a baktériumok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyeljük (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva).

Az ilyen jellegű fertőzésekre különösen a gyerekek érzékenyek.

Veszélyes lehet továbbá a szökőkút vízpermete is, mivel az legionella baktériumot tartalmazhat és influenzaszerű tüneteket, de akár tüdőgyulladást is okozhat. Léteznek azonban kifejezetten fürdésre tervezett, úgynevezett interaktív szökőkutak is: ezeket biztonságosan használhatjuk, ha betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat. Vagy a város-szerte kihelyezett párakapuk is megoldást jelenthetnek a hűsölésre.

Címkék:
egészség, kánikula, nyár, veszély, betegség, meleg, kockázat,