Pokol vár Magyarországra a hétvégén: tetőzik a kánikula, ekkor lesz a legnagyobb forróság

MTI2024. július 12. 19:31

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt.

A közlemény szerint a Dunántúl nyugati, középső és déli részén, az Észak- és a Dél-Alföld, Észak-Magyarország, továbbá Pest vármegye és Budapest nagy részén kell nagyon erős UV-B sugárzásra számítani. Az UV-index ezekben a régiókban meghaladhatja a 7-es értéket - tették hozzá.

Azt kérték, hogy mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen; ha lehetséges, akkor napközben, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használatát javasolták, arra figyelmeztetve: normál bőrtípusnál már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

40 fok is lehet

Hétvégén sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből. Szombaton a sok napsütés mellett helyenként erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, amelyekből elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és időnként megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetik. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Szombat hajnalban 19-26 Celsius fok várható. Délután az Észak-Dunántúlon 31-35, másutt jellemzően 35-41 Celsius fok valószínű.

Vasárnap a sok napsütés mellett szintén erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre van kilátás. Reggel főként északon, napközben másutt is, elszórt jelleggel alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A minimum-hőmérséklet vasárnap 19-26 Celsius fok között várható. A csúcsérték az ország északnyugati, nyugati részén 30-35, másutt 35-40 Celsius fok között valószínű.

Címkék:
napozás, város, leégés, nap, sugárzás, uv-b, bőr,