Tovább emelkedett a szamárköhögéses esetek száma: ezekben a vármegyékben találtak betegeket

Pénzcentrum2024. július 8. 12:02

A 26. héten egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt jelentettek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Tovább terjed a szamárköhögés, illetve kullancsok által terjesztett betegséggel is fordultak orvoshoz páciensek a 2024. június 24. és 30. közötti időszakban.

Egy Komárom- Esztergom vármegyei általános iskolából 2024. június 24-27. között 92 fő (82 tanuló, 10 kísérő) erdélyi kiránduláson vett részt. 2024. június 25-től kezdően 61 fő (55 tanuló, 6 kísérő) enterális tünetekkel betegedett meg. Kórházi ápolásra nem került sor. Négy betegnél kezdeményezett diagnosztikai székletvizsgálat még folyamatban van. Az illetékes járási népegészségügyi osztály által végzett járványügyi vizsgálat adatai alapján a megbetegedések étel eredete nem valószínűsíthető, a megbetegedéseket feltételezhetően vírusfertőzés okozta, mely kontakt úton terjedt - közölte az NNGYK.

Ahogy lapunk arról korábban hírt adott, a 25. hétig már összesen 1871 szalmonella és 2964 Campylobacter-fertőzés történt a hivatalos adatok szerint. Ez több, mint a 2023-as év 25. hetéig regisztrált esetek száma, és a 2018-2022. évek mediánja. A 26. heti adatok alapján ez a különbség megmaradt, vagyis idén több ilyen hányással, hasmenéssel járó fertőzést regisztráltak. Arról, hogyan kerülhetjük el a nyári szalmonella és más gastroenteritis tünetekkel járó fertőzéseket, ebben a cikkben írtunk:

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica, tizenkilenc pertussis és egy tetanus megbetegedés gyanújáról érkezett jelentés - írták. Egy Csongrád-Csanád vármegyei 13 éves, életkorának megfelelően két MMR oltással rendelkező férfibetegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

A 26. héten 19 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A pertussis bejelentések a fővárosból, és 7 vármegyéből érkeztek (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). A betegek közül egy fő az 1-2 éves, 2 fő a 3-5 éves, négy fő a 15-19 éves, két fő a 30-39 éves, öt fő a 40-49 éves, egy fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok egy betegnél alátámasztották a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

Egy budapesti, 92 éves nőbeteg tetanus megbetegedésnek gyanújáról érkezett jelentés. A beteg tetanusz fertőzésre gyanús klinikai tünetekkel került kórházi felvételre, ahol aktív és passzív tetanusz elleni immunizálásban részesítették.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A héten három encephalitis infectiosa diagnózissal bejelentett megbetegedés közül egy 58 éves Komárom-Esztergom vármegyei és egy 77 éves Pest vármegyei férfi, továbbá egy 53 éves Vas vármegyei nő klinikai tünetei hátterében a kullancsencephalitis vírusa állt.

A 26. héten egy Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A 20 éves Baranya vármegyei férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

Címkék:
vizsgálat, egészség, egészségügy, betegség, jelentés, megbetegedés, vármegye, nngyk, szamárköhögés,