Sokkoló adat: ilyen hatással lehettek a COVID-oltások a halálozási arányra - erről jobb mindenkinek tudnia

Pénzcentrum2024. július 5. 09:04

Néhány nemrég megjelent kutatás azt próbálta meg bebizonyítani, hogy összefüggés van a COVID-oltások és a halálozási adatok között. A tévesen neves lapokkal is összefüggésbe hozott írások sok embert megtéveszhettek állításaikkal – írja a telex.

Egy, a BMJ Public Health nevű, nagy presztizsű folyóiratban megjelent írás azt vizsgálja, hogyan alakult a többlethalálozás a vakcinák megjelenése óta. A másik cikk a kevésbé ismert 'Forensic Science International' hasábjain olvasható, és a koronavírus-oltás utáni halálozások boncolási adatait elemzi.

Oltásokról szólván pedig, nemrég írtuk meg, hogy a küszöbön lévő újabb járvány hamarosan új oltási hullámot idézhet elő. Ráadásul ezen a nyáron a Covidos megbetegedések száma is növekszik.

Bár egyik tanulmány sem állítja konkrétan, hogy a vakcinák okozták a magas többlethalálozást, a sajtóban több helyen így értelmezték a kutatás eredményeit. A szerzők saját véleményük alapján állapították meg, hogy az elhunytak 73,9 százalékának halálát a vakcina okozta. Ráadául a tanulmány egyik szerzője, Peter A. McCullough kardiológus ismert oltásellenes nézeteiről és csúsztatott információiról.

A Telexnek nyilatkozó szakember, Ferenci Tamás szerint a tanulmányokban szereplő adatok alapvetően helyesek. A gond az értelmezésükkel van, kezdve azzal, hogy a szerzők szándékosan kerülik a 2021-es magas többlethalálozás egyik lehetséges okának, a koronavírusnak a vizsgálatát.

2021-ben sokkal több ember került kapcsolatba a koronavírussal, mint 2020-ban, mivel 2020 jelentős részében szigorú lezárások voltak érvényben, míg 2021-ben ezek enyhültek. A cikk említést sem tesz a különböző variánsokról, pedig 2021-ben jelentek meg azok, amelyek sokkal fertőzőbbek voltak

A tévhitek egyik fő oka, hogy nem lehet elvárni az emberektől, hogy minden tanulmányt elolvassanak egy adott témakörben, ezért nem lehet egyértelműen megmondani azt sem, hogy az átlagember mi alapján tudja biztosan eldönteni, hogy amit olvas, az szakmailag hitelesnek tekinthető-e. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– zárta összegzését a szakértő.

 

 

Címkék:
járvány, oltás, kutatás, tanulmány, covid, szamárköhögés,