Tovább emelkedik a covidos betegek száma: ebben a 13 magyar városban vannak most a legtöbben

Pénzcentrum2024. július 4. 13:06

A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja a 26. naptári héten a mérsékelt koncentráció-tartományban emelkedést mutat - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Tendenciát tekintve az ország legtöbb pontján emelkedés látható. A településeink közül emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenés sehol sem tapasztalható - írták.

Az NNGYK közlése szerint a 26. héten mérsékelt szintű volt a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben 12 megyeszékhelyen, a fővárosban és az agglomerációban. Sőt, Budapest déli szennyvíztisztító telepén emelkedett szintet állapítottak meg, itt lehet a legtöbb fertőzött. Ez az eredmény az előző hetihez képest aggasztó, hiszen akkor még csak 3 megyeszékhely volt érintett a fővároson és az agglomeráción kívül.

Ráadásul sok vizsgálati helyen emelkedő tendecia figyelhető meg. Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapesten is ez a tendencia.

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal - közölték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az infulenzások száma is emelkedik

Az Influenza A örökítőanyag országos átlagkoncentrációja enyhe emelkedést mutat. A vizsgált területek többségénél – az előző hetekhez hasonlóan – kimutatási határ alatt maradt a szennyvízből detektálható örökítőanyag mennyiség. Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, valamint Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területéről származó minták kis mértékű, de pozitív eredményt adtak.

Címkék:
Budapest, miskolc, város, koronavírus, beteg, emelkedés, tatabánya, szolnok, fertőzött, nyíregyháza, megyeszékhely, covid, megyeszékhelyek, békéscsaba,