Már ebben sem bízhatunk: ki tudja kinek a gyerekét hordjuk ki, keveredés történt a spermabankban

Pénzcentrum2024. július 3. 15:40

A Queensland államban végzett egészségügyi felügyeleti vizsgálat rávilágított a termékenységi minták azonosításával és nyomon követésével kapcsolatos rendszerszintű hiányosságokra. A kormány a fagyasztott spermiumok tisztítását rendelte el, hogy megelőzzék a téves azonosításból eredő genetikai és orvosi információk elvesztését, valamint a véletlen vérfertőzés kockázatát - jelentette a BBC.

A Queensland államban található Ausztráliában a fagyasztott spermiumok tisztítását rendelték el, miután az egészségügyi felügyelet során kiderült, hogy a termékenységi minták közel felénél téves azonosítás veszélye áll fenn. Ez a helyzet komoly aggályokat vet fel a szülők és a donorgyermekek genetikai információinak és orvosi feljegyzéseinek hozzáférhetőségét illetően, valamint véletlen vérfertőzés kockázatát is magában foglalja.

Az iparágat érintő vizsgálatot néhány nagyobb szolgáltatóval kapcsolatos hanyagsági vádak indították el. A helyzetet tovább súlyosbítja az adományozott sperma országos hiány, amelyet a növekvő kereslet, szigorodó szabályozás és a világjárvány okozta zavarok eredményeznek.

Az ausztrál párok mintegy hatodának nehézséget okoz a családalapítás, sokan közülük donorok segítségét veszik igénybe. A Queensland állami egészségügyi ombudsmanja által végzett vizsgálat rávilágított "rendszerszintű problémákra" a minőség, biztonság és érintettek védelmének terén. Megfigyelték, hogy a spermaadományok, petesejtminták és embriók 42%-ánál azonosítási és nyomonkövethetőségi problémák merültek fel.

A jelentés szerint előfordultak esetek, amikor nem tájékoztatták megfelelően a pácienseket a donorok egészségi állapotáról, tévesen azonosították a petesejteket és embriókat vagy összekeverték a spermiumokat.

Egyes családok szerint ez különböző biológiai apától született gyermekekhez vezetett.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ombudsman "magas kockázatúnak" minősített több ezer 2020 előtt lefagyasztott spermamintát amiatt, ugyanis nem feleltek meg a kettős tanúsításnak - egy gyakorlatnak, amely során két szakember ellenőrzi az anyag helyes jelölését.

Anastasia Gunn - egy anya, aki beperelte egy queenslandi termékenységi szolgáltatót rossz sperma miatt - döbbenetét fejezte ki. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy kétszeresen ellenőrizzék az anyagot a beültetések előtt.

Címkék:
egészség, gyerek, szülés, gyerekvállalás, donor, sperma, gyerekszülés, ausztrália,