Nem csoda, hogy könnyen megbetegszenek a magyarok: óriási hibát követ el, aki így óvja az egészségét

Pénzcentrum2024. július 2. 16:44

Létfontosságú szerepet játszik egészségünk és jóllétünk fenntartásában a mikrobiomunk, ami baktériumokból, élesztőgombákból, vírusokból és más mikroorganizmusokból áll. Tudatos odafigyeléssel és megfelelő életmóddal mindannyian hozzájárulhatunk mikrobiomunk sokféleségéhez és egyensúlyának fenntartásához, ezzel támogatva egészségünket - jelentette a The Guardian.

A mikrobiom-tudatosság korszakában egyre több figyelmet fordítunk a bennünk és rajtunk élő mikrobákra, azaz a baktériumokra és gombákra, élesztőgombákra, vírusokra és protozoákra. Ezek olyan az apró lények, amelyek elengedhetetlen szerepet játszanak egészségünk és boldogságunk megőrzésében. Adam Friedman, a George Washington Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Karának bőrgyógyász professzora úgy gondolja, hogy genetikailag inkább mikrobákból állunk, mint emberekből - ezzel támasztja alá azt az elképzelését, miszerint mindannyian egy „szuperorganizmus” részei vagyunk.

Minél több van belőlük, annál jobb

Orla O'Sullivan kutató szerint a bélmikrobák egészségének támogatása kulcsszerepet játszhat életünkben: a sokféleség megőrzése létfontosságú lehet, minél több különböző típusú mikrobánk van, annál jobban működik az emésztőrendszerünk.

A rostfogyasztás mellett érdemes beillesztenünk étrendünkbe az erjesztett élelmiszereket is, amelyek szintén elősegíthetik a „jó baktériumok” szaporodását. Ezek az élelmiszerek olyan probiotikumokat tartalmaznak, amelyek átmeneti látogatókként segíthetnek fenntartani bélflóránk sokszínűségét – ha mindezt aktív életmóddal és kiegyensúlyozott alvási szokásokkal kombináljuk, pozitívan befolyásolhatjuk mikrobiomunk összetételét.

Nem csak a beleinkben van jelen a mikrobiom

A bőrön élő mikrobák védelmet nyújtanak a kórokozókkal szemben és szabályozzák az immunrendszer működését, éppen ezért fontos, hogy odafigyeljünk bőrünk hidratáltságára és óvatos tisztítására, így testünk felszínén is fenntarthatjuk az egészséges mikrobiomot.

Mindenképpen érdemes kerülnünk a túlzott tonizálást és a hagyományos szappan használatát, ugyanis ezek a tisztálkodószerek károsíthatják a bőrflórát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felső légútjainkban élő mikrobáink egészségét befolyásolhatja a dohányzás, a légszennyezés és természetesen tisztálkodási szokásaink. A szakértő felhívja a figyelmet arra is, hogy szintén fontosak lehetnek a rendszeres fogászati ellenőrzések, ha például az orrmelléküregek egészsége a tét. A nemi szervek területén is fontos figyelmet fordítanunk a mikrobiom egyensúlyára: a nőknél a menopauza során például változik a hüvelyflóra összetétele, ami fokozhatja a hüvelyi fertőzések kockázatát.

Az antibiotikumokkal való óvatos bánásmód mellett ajánlott kerülni bizonyos fogamzásgátlók használatát is.

Összességében, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, az aktív életvitelre, illetve a megfelelő mennyiségű alvásra, emellett körültekintően tisztálkodunk, elősegíthetjük mikrobáink jólétét, amelyek hosszútávon „viszonozzák” a törődést és segítenek fenntartani egészségünket és jó közérzetünket.

Címkék:
egészség, diéta, életmód, táplálkozás, betegségek,