Kitartóan gyilkolják a szívüket a magyarok: ezzel a kis lépéssel mégis elkerülhető a stroke, szívroham

Pénzcentrum2024. július 2. 11:45

Egy orvos szerint a hosszú élet titka a szívünk egészségének megőrzésében rejlik, amihez elengedhetetlen, hogy helyesen táplálkozzunk, ügyeljünk a rendszeres testmozgásra, illetve, hogy az életmódbeli változtatások bevezetése időben megtörténjen, ugyanis sokan sajnos csak túl későn kezdenek el odafigyelni szívük egészségére – írta meg a Business Insider.

Dr. Gregory Katz, a NYU Langone kardiológusa hangsúlyozza, hogy az emberek gyakran túl későn kezdenek el foglalkozni szívük egészségével - sokan csak akkor döbbenek rá a problémára, amikor már elszenvedtek egy szívrohamot vagy egy stroke-ot. Katz szerint ezeknek a betegségeknek a magjait már korán elvetjük, azonban hétköznapi egészségmegőrző szokásainkkal - mint például az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás - jelentős mértékben hozzájárulhatunk szívünk védelméhez és a különböző szívbetegségek megelőzéséhez.

Nem minden esetben kerülhetjük el a gyógyszereket

A szakértő szerint a betegek egy része halogatja a gyógyszeres kezelés lehetőségét, helyette abban reménykedik, hogy a gyógyszerek alkalmazását megelőzően életmódváltással csökkenthetik a betegségek kockázatát.

Lépésről lépésre kell haladnunk

Katz szerint a tartós változás kulcsa a kis, fenntartható lépésekben rejlik: az egyik legkézenfekvőbb módszer gyanánt említi például az üdítőitalokból eredő cukorbevitel csökkentését. Hangsúlyozza továbbá, hogy a gyakran fogyasztott feldolgozott élelmiszerek, a hozzáadott cukrok, a vörös húsok és a telített zsírok mind növelik a magas koleszterinszint és más szív- és érrendszeri egészségügyi problémák kockázatát.

A fentiekkel ellentétben ajánlja a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a telítetlen zsírok fogyasztásán alapuló étrendeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az étrend átalakítása nem könnyű feladat

A szakértő felhívja a figyelmünket azonban arra is, hogy ha egyszerre túl sok változtatást próbálunk megvalósítani, az akár hátráltathat is minket céljaink elérésében. Szerinte elsősorban az édes üdítőitalok és az alkohol fogyasztásának csökkentése lehet az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy javítsunk táplálkozásunk minőségén, és hogy támogassuk szívünk egészségét.

Katz szerint ezeknek a mellőzése nem csak egy egyszerű lépés lehet afelé, hogy jobban vigyázzunk szívünk egészségére: a korlátozás által normalizálhatjuk vérnyomásunkat és koleszterinszintünket is. Az alkoholfogyasztás és a kalóriabevitel csökkentése jelentős mértékben hozzájárulhat ezeknek a kulcsfontosságú egészségügyi mutatóknak a javításához.

Címkék:
egészség, orvos, egészségügy, életmód, szív, táplálkozás, egészséges életmód, betegségek,