Ezt minden Pfizerrel oltottnak tudnia kell: súlyos mellékhatásokat halgathattak el, ezek a vádak

Pénzcentrum2024. július 2. 12:15

Kansas állam azzal vádolja a Pfizert, hogy Covid-19 vakcinájával kapcsolatosan félrevezette a nyilvánosságot az oltás kockázatait és hatékonyságát illetően. Mivel a gyártó ezzel megsértette a helyi fogyasztóvédelmi törvényeket, az állam kártérítést követel - jelentette a Reuters.

Kansas állam beperelte a Pfizert: az amerikai tagállam azzal vádolja a gyógyszergyártót, hogy Covid-19 vakcinájával kapcsolatosan félrevezette a nyilvánosságot. A Thomas megyei kerületi bíróságon benyújtott kereset szerint a Pfizer elhallgatta a vakcina kockázatait és eltúlzott pozitivitással nyilatkozott annak hatékonyságáról, amivel megsérttette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényeket. Kris Kobach, Kansas főállamügyésze szerint a lakosságnak igazságra lett volna szüksége a járvány kritikus időszakában, ehelyett a Pfizer megtévesztette őket.

Súlyos mellékhatásokról hallgattak

A vádak között szerepel, hogy a Pfizer nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy az oltás terhességi komplikációkhoz és szívproblémákhoz vezethet.

A Pfizer a vádakkal szemben állítja, hogy kommunikációs stratégiáját pontos és tudományosan alátámasztott alapokra helyezte. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2021 júniusában figyelmeztetést adott ki a vakcina ritkán előforduló mellékhatásaival kapcsolatban, amelyek leginkább fiatal férfiaknál jelentkeznek.

Felülvizsgálták a mellékhatásokat

Egy 2023-as, összesen huszonegy tanulmányt értékelő felülvizsgálat során megállapították, hogy nincs egyértelmű összefüggés a vakcinák és a vetélés között. Kansas állam továbbra is azt állítja, hogy a Pfizer megtévesztő módon kommunikált a vakcina hatékonyságát illetően - például az eredeti vírustörzset követő mutációk elleni védelemről -, mindemellett a vádló szerint a gyártó hamisan állította azt is, hogy az oltás megakadályozza a vírus továbbterjesztését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban Texas állam is indított egy hasonló pert a Pfizer ellen, ám az ügy még folyamatban van. A kansasi főállamügyész jelezte, hogy más tagállamok is vizsgálódnak a Pfizer Covid-19 vakcináinak az ügyében és várhatóan további perek indítására számíthatunk. A BioNTech ebben az esetben nem szerepel alperesként.

Címkék:
egészség, oltás, vakcina, covid, pfizer,