Jöhet egy durva nyári koronavírus-hullám? Új Covid-19 variáns jelent meg, ezt tudni róla

Pénzcentrum2024. július 1. 14:15

A jelenlegi adatok szerint a Covid-19 fertőzések száma enyhe emelkedést mutat, de az új variánsok hatásai és a kórházi felvételek mögött álló okok még tisztázatlanok, miközben az egészségügyi rendszer továbbra is képes kezelni a helyzetet - közölte a BBC.

A közelmúltban egyre több találgatás hangzik el egy úgynevezett "nyári Covid-hullám" kapcsán. Sokan tapasztalják környezetükben a megbetegedések számának növekedését, ami felveti a kérdést: valóban emelkedik-e a fertőzöttek száma, és új variánsok jelentek-e meg, amelyek miatt aggódni kellene?

A kórházba kerülések számának enyhe növekedése látható. A legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában  100 000 lakosra vetítve a kórházi felvételek száma 3,31-re emelkedett a korábbi 2,67-ről. Az érintettek között az 85 évesnél idősebb korosztály dominál.

Az otthon maradó betegek pontos számát nehéz meghatározni, mivel kevesebb tesztelés történik manapság. A laboratóriumi vizsgálatok alapján június 26-án minden 25 000 emberből egy fertőzött volt, ami jelentős csökkenést mutat a világjárvány kezdete óta.

Új Covid-variánsok is megjelentek az elmúlt hónapokban. Az FLiRT néven ismert csoportba tartozik többek között a JN1 és KP2 variáns, amelyek az angliai esetek többségéért felelősek. A KP3 variánst az Egyesült Államokban azonosították először, de már az Egyesült Királyságban is előfordul.

Az Egészségbiztonsági Ügynökség szerint további adatokra van szükség ezeknek a változatoknak a súlyosságáról és termékképességéről. Jelenleg nem állítható biztosan, hogy ezek okoznák-e a kórházba kerülések enyhe emelkedését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Covid tünetei nem változtak; továbbra is magas láz, köhögés és ízérzékelés vagy szaglás elvesztése jellemző. A jogi korlátok eltűntek: nincs önizolálásra vagy maszkviselésre vonatkozó kötelezettség, bár pozitív teszt esetén ajánlott otthon maradni és kerülni másokkal való érintkezést.

Összességében úgy tűnik, hogy bár új variánsok jelentek meg és enyhe növekedést tapasztalunk a fertőzöttek számában, ez nem okoz nagy aggodalmat az egészségügyi hatóságok részéről. Az UKHSA folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet és gyűjt információkat a vakcinák hatékonyságáról az új változatokkal szemben.

Címkék:
egészség, járvány, betegség, covid, láz,